Glas Javnosti

TEŠKA SITUACIJA NA SEVERU KOSOVA I METOHIJE: Srbima preti NESTAŠICA osnovnih životnih namirnica i goriva!

Politika
Autor: Glas javnosti/Blic

Severu Kosova i Metohije preti nestašica osnovnih životnih namirnica i goriva.

- Veliki su izgledi da će na severu KiM zbog cele ove situacije doći do nestašice osnovnih životnih namirnica i goriva - kaže izvor iz Vlade Srbije.

Policija tzv. "Kosova" je zatvorila administrativne prelaze Jarinje i Brnjak, tako da oni već nekoliko dana ne funkcionišu, niti za vozila, niti se njima može proći peške. Samim tim, ovakve okolnosti otežavaju i promet roba i osnovnih životnih namirnica i goriva do opština sa većinskim srpskim stanovništvom.

MinIstar za unutrašnju i spoljnu trgovinu Tomislav Momirović potvrdio je saznanja da severu Kosmeta preti nestašica osnovnih životnih namirnica i goriva. Kako je rekao: "Situacija se bliži kritičnoj tački".

- Nažalost, nadležne inspekcije prijavljuju da se na Kosovu bližimo kritičnoj tački kada je reč o snabdevenosti osnovnih životnih namirnica i goriva. Zbog bezumnih poteza privremenih institucija u Prištini situacija sa snabdevanjem osnovnih životnih namirnica je i više nego zabrinjavajuća. Naši pokazatelji govore da bi se to moglo desiti već za nekoliko dana - izajavio je Momirović.

Ministar je pozvao privremene institucije u Prištini da svoje delovanje usklade sa sporazumima koje su sami prihvatili i potpisali kako bi se stvorili uslovi za normalno snabdevanje građana Kosovske Mitrovice i drugih opština na severu Kosova i Metohije."

Kako je Blic jutros objavio, veliki su izgledi da će na severu KiM zbog cele ove situacije doći do nestašice osnovnih životnih namirnica i goriva.

Do eskalacije na severu KiM došlo je prošlog vikenda, kada je na Jarinju uhapšen bivši pripadnik Kosovske policije Dejan Pantić. To je izazvalo revolt Srba sa severa, koji su u znak protesta na nekoliko mesta postavili barikade na putevima.

U međuvremenu, Kosovska policija je zatvorila administrativne prelaze Jarinje i Brnjak, tako da oni već nekoliko dana ne funkcionišu, niti za vozila, niti se njima može proći peške. Samim tim, ovakve okolnosti otežavaju i promet roba i osnovnih životnih namirnica do opština sa većinskim srpskim stanovništvom.



SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR