Glas Javnosti

Tanja Fajon upozorila na nedostatak čiste demokratije u Srbiji: Legitimitet parlamenta je doveden u pitanje, nema parlamentarne opozicije

Politika
Autor: Glas Javnosti

Predsednica Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU, Tanja Fajon, rekla je da posle izbora, održanih 21. juna, više nema parlamentarne opozcije, što dovodi u pitanje legitimitet rada novog parlamenta.

Ona je pitala i da li se može govoriti o čistoj demokratiji kada vladajuća većina sa takvom lakoćom osvoji većinu.

-Pitanje je da li možemo govoriti o čistoj demokratiji kada vladajuća koalicija sa takvom lakoćom osvoji većinu. Možemo li govoriti o fer izborima ako je jedan deo političkog spektra imao pristup nacionalnim frekvencijama, dok se drugi morao boriti za njih. Možemo li govoriti o slobodnom izboru ljudi dok su izloženi jednoj boji, a drugi se jedva čuju- pitnaja su koja Fajon postavlja posle izbora održanih u Srbiji 21. juna.

Ona navodi da se nivo demokratije posle izbora može pogoršavati, a posebno situacija sa slobodom medija. To će, najavljuje, biti praćeno u sledećem krugu međustranačkog dijaloga.

Fajon kaže da će morati da se nađe model da se u dijalog uključe i partije koje su bojkotovale izbore, jer frugačije neće biti demokratskog rešenja.

Dodaje da Evropski parlament brine nekoliko stvari. To su najniža izlaznost od 2000. godine, kao i "dramatična promena u sastavu parlamentu u kojem će dvotrećinsku većinu imati jedna lista".

Neke grupe poslanika u Evropskom parlamentu, među kojima i ona kojoj sama pripada, pozvale su Evropsku komisiju da ne otvori više nijedno poglavlje u pregovorima sa Srbijom dok se u našoj zemlji ne promene političke okolnosti. Fajon, međutim, smatra da ako je Srbija spremna za otvaranje poglavlja onda to i treba da se desi, "jer je to nešto što je važno za srpske građane".

Ona podseća da su se problemi sa vladavinom prava i demokratijom našli u poslednjem "nonpaperu" Evropske komisije, i dodaje da je bila "šokorana kada komesar za proširenje nije rekao ni jednu jedinu reč o tim problemima niti o zahtevu opozicije da se izbori odlože".

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da bi Srbija sva poglavlja mogla da završi u mandatu nove vlade, što je do 2024. godine. Fajon upozorava da nije dobro praviti optimističke prognoze oko datuma.

(Izvor: N1)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR