Glas Javnosti

Tajanoviti čin Beograda: IZRAEL uspostavljanjem diplomatskih odnosa sa Prištinom NAPRAVIO UVOD U PRIZNANJE KOSOVA, BEZ PRIZNANJA!

Politika
Autor: Glas Javnosti

Uspostavljanje diplomatskih odnosa između Izraela i Kosova posledica je ispunjavanja obaveze iz Vašingtonskog sporazuma potpisanog u septembru 2020. godine - saglasni su sagovornici „Glasa javnosti“.

Profesor prava Dejan Mirović smatra da je uspotsvaljanje diplomatskih odnosa između Kosova i Izraela „ispunjavanje člana 16 Vašingotskog sporazuma,što je najavio i izraelski premijer Benjamin Natanjahu u telefonskom uključenju prilikom potpisivanja u glavnom gradu SAD“.

-Naša vlast trebalo bi da postupi onako kako je najavio predsednik Srbije, a to je da ako dođe do uspostavljanja diplomatskih odnosa Kosova i Izraela, Srbija neće priznati, kao prva zemlja u Evropi Jerusalim kao glavni grad Izraela. Sada bi trebalo da Beograd odustane od seljenja ambasade Srbije iz Tel Aviva u Izrael. Ako se to ne uradi Vašingtonski sporazum će biti ništa drugo nego ugovor o poklonu gde Srbija priznaje Jerusalim kao glavni grad i uz to daje i deo svoje teritorije – smatra Mirović.

On ocenjuje da „ukoliko Srbija preseli ambasadu u Jerusalim to će biti u suprotnosti i sa Rezolucijom 1244, ali i sa Rezolucijom 478 SB UN po kojoj se svim članicama UN zabranjuje da imaju ambasade u Jerusalimu“.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić je istakao da je ovo „tačka iz Vašingtonskog sporazuma s kojom se Srbija saglasila“.

-  Da li postoje i neke buduće konsekvence, videćemo. Verovatno postoje. Činjenica je da će ambasade biti otvorene i da je Kosovo dobilo priznanje još jedne zemlje. Faktički i politički, s obzirom da je Beograd učestvovao u tome, znači da je Srbija učinila tajanoviti čin da odustaje od borbe za nepriznavanje Kosova što je bio zahtev i Kvinta grupe, ali i SAD i Velike Britanije kao uslova za normalizaciju odnosa. Time je, kako je to rečeno i juče u Parizu, otvoren put za inovativno rešenje priznanja Kosova – ocenio je Janjić za naš portal.

Foto:Youtube/PrintsreenOn smatra da se „od Srbije neće tražiti da u punom smislu prizna Kosovo, ali je uslov da ne ometa članstvo Kosova u međunarodnim institucijama“.

-To je za Srbiju bolja pozicija, jer bi priznanje u punom smislu moglo da izazove unutrašnje nemire. Čalnastvo u međunarodnim organizacijama Kosova ne prejudicira njegovo međunarodno priznanje od strane Srbije. Ovo je formula koja bi mogla da zadovolji i Moskvu i Peking i Beograd –smatra Janjić.

On navodi da su se „mnoge arapske i muslimanske zemlje suzdržavale do sada od priznanja Kosova, ali da nije isključeno da će posle Izraela krenuti njegovim putem“.

-Moja prognoza je da će SAD i EU po pitanju Kosova  ići istim putem kojim su išli s Palestinom ,a to je da Kosovo jednog dana dobije status posmatrača u SB UN- zaključio je Janjić.

Profesor Aleksandar Đikić, predsednik Srpskog nacionalnog Foruma iz Gračanice smatra takođe da se „Srbija potpisivanjem sporazuma u Vašingtonu saglasila sa onim što se juče desilo“.

-Ispostavilo se da smo opet igrali na pogrešnu kartu, na Donalda Trampa i da je implemnetacija Vašingtonskog sporazuma počela odmah po dolasku Džoa Bajdena na vlast u SAD i pored toga što smo se mi možda nadali drugačijem scenariju. Ovo je za Srbiju veliki udar, jer bi priznanje Izraela koji je uticajna zemlja moglo da povuče i priznanja Kosova od nekih drugih država muslimanskog i arapskog sveta koje su se ustručavale u tome, pa između ostalih i Egipta i Sirije. Ovo bi moglo da navede i neke evropske zemlje koje nisu priznale Kosovo, među kojima su Španija i Slovačka, da preispitaju svoje odluke. Rekao bih da je sve ovo rezultat naše kidnapovane spoljnje politike – smatra Đikić.

On navodi da „nije siguran koliko je sve ovo učinjeno uza saglasnost Rusije koja i dalje čuva integritet Srbije u SB UN“.

Đikić  je ocenio da ovo „otvara i druga pitanja kao što su Republika Srpska i Raška oblast u čemu bi trebalo biti pažljiv“.

„Ova avantura u koju smo se upustili sa Vašingtonskim sporazumom može mnogo da nas košta – zaključio je Đikić.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR