Glas Javnosti

TAČI OSTAJE IZA REŠETAKA: Sudije odbile molbu za puštanje iz pritvora!

Politika
Autor: Glas javnosti

Sud u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za zločine na Kosovu i u Albaniji, da bude pušten iz pritvora, objavljeno je na internet stranici suda.

Tači je prethodno tražio da bude pušten u jednu od dve države koje su sudu dale garancije, i da tamo bude u kućnom pritvoru pod uslovima koje odredi sud. Ta država je finansijer suda i članica NATO, precizirao je Tači u zahtevu.

Po zvaničnim podacima, sud, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova, finansijski podržavaju Kanada, Norveška, Švajcarska, Turska i SAD. Jedino Švajcarska nije članica NATO.

Odbijajući taj zahtev, sudija za prethodni postupak Nikola Giju se složio sa argumentom tužilaštva da garancije trećih država ne mogu na adekvatan način smanjiti rizike koje bi donelo Tačijevo puštanje iz pritvora.

Iako je prihvatio da bi rizik od Tačijevog bekstva iz kućnog pritvora u trećoj zemlji mogao biti suzbijen, sudija Giju je zaključio da se ne bi mogao ograničiti rizik da će optuženi opstruisati rad suda, uticati na svedoke ili ponoviti krivično delo.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR