Glas Javnosti

Tači nepokolebljiv po pitanju nezavisnosti Kosova: 'Sporazum će biti pre nego što mislite'

Politika
Autor: Glas Javnosti

Verujem da ćemo imati sporazum sa Srbijom pre nego što pesimisti misle, izjavio je predsednik Kosova Hašim Tači, napominjući da će tim sporazumom Srbija priznati Kosovo.

Prema njegovim rečima, sporazum će konačno zatvoriti neprijateljstva i otvorene probleme sa Srbijom.

-Taj sporazum će doneti priznanje Kosova kao nezavisne države od strane Srbije- kazao je Tači.

Istakao je da neće biti pregovaranja o razmene teritorija, negirajući da je to bila njegova ideja.

-To nikada nije bila moja ideja- rekao je Tači.

Komentarišući poslednja politička dešavanja na Kosovu i greške sada bivšeg premijera zbog kojih nije više na vlasti, Tači je rekao da je Aljbin Kurti “pao zahvaljujući sopstvenim greškama”.

Predsednik Kosova je naglasio da sarađuje sa svima, kako bi zajedno postigli sporazum sa Srbijom.

Priština pokušava da dijalog vrati u Vašington

Tači je izjavio je da neće sarađivati sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog između Beograda i Prištine, jer Lajčak ne priznaje nezavisnost Kosova, a Hoti najavljuje da će on predvoditi dijalog sa Beogradom, jer to, kako kaže, predviđa kosovski Ustav.

Ovakav potez Tačija je zapravo očekivan i trebalo bi da olakša Hotijevu poziciju, koji je poručio da Priština neće ići u dijalog bez Vašingtona..

Naime, Hotijeva premijerska stolica, na udaru pristalioca Aljbina Kurtija, upravo je vezana za Tačija, koga je Kurti optužio da je dogovorio podelu Kosova i tajno pregovarao sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Poruke oko važnosti uloge SAD, međutim, na neki način dovode u pitanje optimizam Miroslava Lajčaka vezan za očekivani nastavak dijaloga u Briselu.

Lajčak, inače, računa na to da za postizanje konačnog dogovora, uz spremnost dve strane, neće biti potrebne godine, već je to moguće ostvatiti za „nekoliko meseci“.

Pitanje koje se sada otvara jeste sledeće: hoće li Bela kuća, odnosno njen izaslanik Ričard Grenel, voditi paralelne razgovore sa Beogradom i Prištinom i na čemu će insistirati, jer, kako navode mediji, pozivajući se na diolomatske izvore, Lajčak je, od imenovanja na mesto posrednika EU za dijalog u više navrata bezuspešno pokušao da razgovara sa Grenelom i Tačijem.

Obojica su, kako navodi Slobodna Evropa, pozivajući se na svoje izvore, bila nedostupna i u oba slučaja je dobio kao razlog isti odgovor – da su “zauzeti borbom protiv pandemije”.

A tako se otvara još jedno pitanje, a to je – da li se u suštini bilo šta promenilo kada je reč o napretku u rešavanju kosovskog problema ili je atmosferu “nešto se događa” podiglo imenovanje vlade u Prištini, podela pregovaračkih uloga u okviru nove vlasti i najave Lajčakova posete.

U prilog tome možda treba čitati i jučerašnju izjavu predsednika Aleksandra Vučića, koji podseća da je kosovsko pitanje suviše ozbiljno i teško, i da će ono biti ključno političko pitanje u narednih šest meseci i narednih godina.

(Izvor: Nova)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR