Glas Javnosti

TAČI MORA DA OSTANE U PRITVORU! Tužilaštvo protiv puštanja bivšeg komandanta OVK

Politika
Autor: Glas javnosti

Ukazujući na njegov još uvek nesumnjivi politički uticaj na Kosovu Specijalizovano tužilaštvo Kosova ponovo se usprotivilo puštanju iz pritvora nekadašnjeg komandanta OVK i kosovskog predsednika.

U dopisu sudu u Hagu tužilaštvo je navelo slučaj bivšeg šefa KIA Krešnika Gašija, nakon Tačijevog odlaska u Hag, koji je pokušao krađu dokumenata u predsedničkom sefu 6. novembra prošle godine. U dopisu se navodi I da se pomenuti incident se dogodio za vreme dok su se u njegovoj rezidenciji odvijale istrage i zaplene.

Dok se Tužilaštvo protivi da sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova done se odluku puštanju Tačijevi advokati zatražili su da mu sud ukine pritvor i dozvoli odbranu sa slobode, ili eventualno dozvoli kućni pritvor u nekoj trećij zemnji koja nije tzv. Kosovo.

- To ne samo da ne predstavlja uticaj, već su okolnosti koje su dokaz nezakonitog mešanja pristalica optuženog, štaviše pokazuju dokle su njemu podređeni spremni da idu - naveo je tužilac Džek Smit u podnesku, preneli su kosovski mediji.

 

Prema Smitovom mišljenju bilo bi kobno da se Tači brani sa slobode, pod uslovom prebivališta obezbeđenog na Kosovu ili u trećoj zemlji.

Kako se ističe "treća zemlja", u kojoj bi eventualno Tači boravio, nema obavezu da se pridržava pravila Specijalizovanih veća Kosova, što bi Tačiju omogućilo da komunicira sa članovima porodice i sa bilo kim drugim.

- Njegovo puštanje u treću zemlju radikalno kompromituje uslove nadgledanja od strane Specijalizovanih veća i Specijalnog tužioca, jer Specijalni sud može da vrši svoju nadležnost samo na Kosovu, kao i policijske snage na osnovu iste nadležnosti - navodi se u Smitovom podnesku, navode beogradski mediji.

Nekadašnji kosovski predsednik i bivši komandant OVK hašim Tači je u pritvoru od 5. novembra kada je uhapšen na Kosovu i prebačen u Hag, gde čeka početak suđenja.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR