Glas Javnosti

Тачи: Косово треба да доноси одлуке у прилог стратешког партнерства са САД

Politika
Autor: blic.rs/foto: Pixabay

Амерички став је јасан - Косово треба да покаже да је спремно да обезбеди америчку подршку свом економском развоју, изјавио је косовски председник Хашим Тачи после сусрета са америчким државним секретаром Мајком Помпеом у Вашингтону, одговарајући на питање да ли ће Приштина бити кажњена ако не укине таксе од сто одсто на производе из централне Србије и БиХ.

- Мислим да косовске политичке странке и влада треба да доносе одлуке које иду у прилог јачања стратешког партнерства са САД. Није мудро сукобљавати се и тако наудити стратешким одосима са САД, НАТО и Европском унијом - рекао је Тачи за албански сервис Гласа Америке.Он је додао да цени лично залагање Помпеа, али и писма која је њему и председнику Србије Александру Вучићу упутио амерички председник Доналд Трамп.

У тим писмима, како је навео, Трамп је указао на неопходност постизања коначног договора између Београда и Приштине.

То би, како је навео, значило трајан мир и "међусобно признавање две земље".

- Потпуно сам уверен да је под вођством председника Трампа, значајну улогу секретара Помпеа, динамике и инвентивности коју је амбасадор Ричард Гренел унео у овај процес, тако нешто оствариво. Наравно, и европски партнери треба да следе динамичну и лидерску улогу САД - рекао је Тачи.

Он је додао да је од Помпеа затражио да САД наставе лидерску улогу, што му је, како тврди, амерички државни секретар и обећао. Истовремено сам исказао спремност Косова да буде део НАТО-а што је пре могуће - јер имамо професионалну и мултиетничку војску у складу са стандардима Северноатлантске алијансе - рекао је Тачи.

Додао је да је рекао да је потпуно уверен да ће САД наставити да подржавају друге кораке Приштине, посебно улазак у Програм партнерства за мир, а затим и у, како тврди, НАТО.

Тачи се, како је раније саопштено на његовом сајту, састао у Вашингтону са Помпеом с којим је разговарао о дијалогу Београда и Приштине.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR