Glas Javnosti

СВЕ СЕ СВОДИ НА ПРИЗНАЊЕ: Све се више прича о америчком плану за Косово, али једно је заједничко за све верзије

Politika
Autor: Глас јавности / Б92.нет / од 17.05.2018.

У медијима се у последње време појављује све више навода да је Србији, усмено или писмено, предочен план за Косово.

У сваком од њих је, додуше на различите начине, сугерисано да би Србија на путу ка чланству у Европској унији, морала да пристане на признавање незавосности Косова, или макар на прихватање да се Косову да столица у Уједињеним нацијама.

Велико интересовање изазвала је и вест да су амбасадори земаља Квинте пре неколико дана били у Вашингтону, на брифингу, како су медији пренели, о Косову. Бројни медији су ту вест пренели уз констатацију да се судбина Србије кроји у Вашингтону.

Затим је објављено да су САД и западне земље председнику Србије доставиле план за Косово, који је, како је наведено, повољнији по Србију него иједан други. Вучић је потом демантовао да је добио било какав писани предлог, признавши, међутим, за ТВ прва да је усмених предлога било. Истовремено, амерички амбасадор у Србији Кајл Скот рекао је да никаквог плана од 11 тачака, који је дат Вучићу, не постоји.

Косовскомитровачки портал КоССев подсетио је на извештај америчког института „Исток-Запад“ на чијем челу је некадашњи амерички амбасадор Камерон Мантер, у ком се наводи план САД у вези Србије и Косова, али целог Балкана.

Извештај је сачињен је 2. маја у сарадњи са америчким Националним комитетом за спољну политику и носи назив „Време за акцију на Западном Балкану“ и тиче се упутстава које би америчка дипломатија требало да следи у нашем региону, што је раније пренео и б92.нет.

Подсећамо на најважније тачке тог извештаја на 19 страна, а које се тичу Србије па самим тим и Косова:

Како би се зауставило клизање Косова у замрзнути конфликт, САД би требало да дају снажнију подршку напорима ЕУ да се дијалог Београда и Приштине ревитализује.

Тај дијалог би требало да води ка томе да Србија призна Косово као независну државу. САД би, у том смислу, требало да буду спремне да предузму све мере о којима се две стране договоре.

НАТО треба да са Косовом ради на развоју мале, лако наоружане војне способности. Процес развоја таквих снага мора бити праћен дијалогом Косова и Србије, с тим да Србија, ни под којим околностима не би имала право вета на тај план.

КФОР би требало да остане на Косову. Међутим, стална НАТО или база САД у региону биће провокација Србији и Русији и због тога није неопходна.

Потребно је да САД обнове и оснаже однос са Србијом, као највећом и најмоћнијом државом региона. Такође, Америка мора да настави да подржава пут Србије ка чланству у ЕУ, али истовремено подржавајући позицију Брисела који захтева да све нове чланице Уније ускладе своју спољну политику о Русији за оном коју има ЕУ.

САД би такође требало да подрже ЕУ у ставу да Србија неће бити примљена у чланство уколико не призна независност Косова.

Чланство Србије у НАТО остаје опција, с тим да очекивања САД по том питању морају да узму у обзир интервенције НАТО-а у том региону као и односе Србије и Русије.

Сарадња с НАТО-ом би требало да се настави у правцу тога да НАТО охрабри Србију да „олабави“ везе са Русијом када је реч о набавци оружја и обуком војске.

Ово су само најзначајнији делови извешатаја, који осим о Србији и Косову, говори и о Босни и Херцеговини, Македонији, Албанији и Црној Гори.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR