Glas Javnosti

ŠVAJCARSKI ISTORIČAR DEMOLIRAO KLINTONA I NATO: 'Da bi potukli jednu zemlju TREBAO IM JE MASAKR!' (VIDEO)

Politika
Autor: Glas javnosti

Čuveni švajcarski stručnjak za globalnu bezbednost i NATO pakt, Danijel Ganser, tokom svoje bogate karijere više puta se osvrtao na NATO intervencije a posebno na bombardovanje SR Jugoslavije. On u svojim predavanjima često ističe poguban uticaj Klintonove administracije i agresivno širenje pakta za koji kaže da nije odbrambeni, već napadački savez.

U svom čuvenom izlaganju pred brojnom publikom, on je raskrinkao pozadinu agresije na SR Jugoslaviju i podsetio na tadašnje stanje globalne politike u kojoj je Rusija gubila svoj uticaj, što su NATO i SAD iskoristile da učvrste svoj položaj kao vodeće svetske vojne sile.

- Klinton je zaključio da želi bombardovati Srbiju. To je ilegalno. On nema mandat Saveta bezbednosti UN i SAD, ne sme bombardovati Srbiju, isto kao što Srbija nema pravo da bombarduje SAD. To je povelja UN. U celom Hladnom ratu bilo potpuno nezamislivo da SAD bombarduju Jugoslaviju i da tamo naprave vojnu bazu. Potpuno nezamislivo... Ali raspadom Sovjetskog saveza Amerikanci su prepoznali da je Sovjetski Savez slab - ispričao je Ganser.

On je kao jednog od glavnih uzroka slabljenja uticaja Rusije istakao i Jeljcinovu vladavinu.

- Jeljcin je na vlasti, često pijan, to je momenat kada možemo da napadnemo i potučemo Jugoslaviiju.  Tad ulaze unutra i prave vojnu bazu. To se desilo, baza postoji! To je za istoričare jako zanimljivo... Da li je Jugoslavija napravila vojnu bazu u Kaliforniji? Nije! Da li su SAD napravile vojnu bazu u Jugoslavijii... Jesu!

 

On se opravdano zapitao, kako je to u opšte moguće.

- Kako može to? Kako je to u Nemačkoj i SAD-u predstavljeno? Da bi potukli jednu zemlju i NATO napad legitimizirali, nama treba jedan masakr. Morate znati da je NATO 1999. slavio 50ti rođendan, 1949 je osnovan, 1999. je bio 50. Šta radi vojni savez na tom rođendanu? Bombarduje drugu zemlju. To je tako. Da pokaže da je još uvek važan. Nato se zakleo da neće nikad nikad napast drugu zemlju. Samo će biti aktivan ako druga zemlja njih napada. Pitanje? Da li je Srbija napala neku članicu NATO-a... Nije! - rekao je on  tokom predavanja.

Na kraju je podsetio da NATO nije odbrambeni savez, kakvim se predstavlja.

- Zašto se NATO sam aktivirao? Zato što nije odbrambeni savez, nego napadački savez. Zbog toga Nemačka treba da izađe iz NATO-a - zaključio je Ganser. 

Daniel Ganser (nem. Dr. Daniele Ganser; Lugano, 29. avgust 1972) švajcarski je istoričar i autor. Postao je poznat po disertaciji NATO tajna vojska u Evropi. Njegovi kritički stavovi o temama poput 11. septembra 2001, doneli su mu veoma polarizovan prijem.

Ganser sebe opisuje kao istraživača mira. Tako ga naziva i sociolog Andreas Anton. U aprilu 2016. godine, udruženje Mensa u Nemačkoj dodelilo je Ganseru nagradu IQ-Cena.[16] 2015 u kategoriji „Inteligentan prenos znanja“.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR