Glas Javnosti

STRAVIČNO - KRIJU ISTINU PO CENU ŽIVOTA!? ALBANCI SA KOSOVA ŽRTVE OSIROMAŠENOG URANIJUMA, italijanska novinarka otkrila detalje

Politika
Autor: Glas javnosti

Prema tim informacijama, Albanci iz južne srpske pokrajine tajno se leče u italijanskim bolnicama.

Marija Lina Veka, italijanska novinarka i istraživač iz Rima tvrdi da se sve više Albanaca sa Kosova obolelih od najtežih bolesti tajno leči u italijanskim vojnim bolnicama zato što zvanična Priština i NATO ne žele da priznaju uzročno-posledičnu vezu između ovih bolesti i bombardovanja Kosova 1999. municijom sa osiromašenim uranijumom.

Veka više od 20 godina prati dešavanja na Kosovu, a nedavno je objavila knjigu „Osiromašeni uranijum: Zemlja je sva tužna”.

Ona za Kosovo onlajn iznosi dramatične podatke da je broj obolelih od najtežih bolesti na Kosovu sve veći i da se oni u tajnosti leče u vojnim bolnicama u Italiji.

“Albanci su bolesni. I oni su takođe žrtve osiromašenog uranijuma. Mislili su da kao prijatelji NATO ne mogu biti žrtve njihovog oružja. Ali su oboleli. Oni tajno dolaze u italijanske vojne bolnice da bi se lečili. Međutim, to niko ne govori, jer za Albance ne može biti bolesnih od posledica osiromašenog uranijuma zato što su je ispaljivali njihovi prijatelji”, ističe Veka.

Prema podacima sa kojima raspolaže situacija na Kosovu je trenutno gora nego 1999. godine.

“Uranijum je ‘tihi zločin’”. I sada je gora situacija nego što je bila 1999. zato što je ta prašina slegla i sve više i više se upija u zemlju. Kontaminirani su i zemlja i voda. Posebno podzemne vode na Kosovu. One su potpuno zatrovane. Ljudi zato danas više umiru i pate nego pre 20 godina. Ali, nikoga to ne zanima”, kaže Veka koja je ipak skeptična da će se Albanci odlučiti da poput građana Srbije i Republike Srpske tuže odgovorne.

Glas javnosti/Kosovo online

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR