Glas Javnosti

STRAŠNE PRETNJE: Tužilaštvo obelodanilo kakve su poruke svedocima iz zatvora u Hagu slali zločinci Tači, Seljimi i Veselji

Politika
Autor: Glas javnosti

Povuci se ili ublaži dokaze. Minimiziraj svoju vezu sa OVK. Izađi odavde kao heroj! Ne odlazi sramno. Budi kratak, da negde ne "sklizneš" u svedočenju.

Reci:"Niti sam ih konsultovao, niti su mi davali naređenja". Saopštenja OVK su bila propaganda. Moram da vas orijentišem. Kakva obaveštajna služba OVK, čoveče?! On ne sme da pogreši da priča o tome. Govori - ne znam ili ne sećam se. Uradi to za dobro Kosova!

Ovo su rečenice koje su izgovarali nekadašnji lideri tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Hašim Tači, Kadri Veselji i Redžep Seljimi i tako nedvosmisleno pokušali da utiču na svedoke u procesu koji se protiv njih vodi pred Specijalizovanih sudom za zločine na Kosovu i Metohiji.

Tužilaštvo je danas obelodanilo dokument o prikupljenim dokazima o tome da su optuženici pokušali da nateraju svedoke da promene iskaze, a na osnovu toga je doneta odluka da im se posete zabrane, osim onih kada im dolaze advokati. Takođe, onemogućeni su im i video i telefonski pozivi.


Hašim Tači (Foto:Jutjub)

U dokumentu tužilaštva objavljen je i jedan Tačijev razgovor u kojem dok govori o nečijem prebijanju, on se smeje i dodaje - dobro su prošli.

- Snimci Pritvorskog centra upućuju na to da je bila redovna pojava da neplanirani pritvorenici ulaze i učestvuju u posetama kojima nisu bili ovlašćeni da prisustvuju. Konkretno, iz samo malog uzorka zabeleženih poseta,

Tužilaštvo je identifikovalo da je u više navrata Veselji upadao u zakazane posete drugih pritvorenika, uključujući, na primer, posete Tačiju tokom jula i avgusta 2023. i posete Seljimiju tokom jula 2023. - navodi se u dokumentu Tužilaštva u kojem se na nekoliko mesta ponavlja da su optuženici slali poruke svedocima da se povuku ili da promene iskaze. - U maju 2023. (redigovano ime) je prvi put prijavio nekoliko pokušaja da ometaju njegovo svedočenje od strane više osoba koje je odbio da imenuje.

Na današnjem suđenjum, Tačijeva odbrana se bunila zbog ukidanja poseta, a sudija je poručio će veće uskoro doneti odluku po kojoj će posete i komunikacija biti odobreni pod određenim uslovima.

Inače, tema ugroženosti svedoka kada su u pitanju suđenja liderima tzv. OVK traje preko dve decenije, a mnogi nisu svedočili, jer su ucenjeni ili ubijeni pod sumnjivim okolnostima. 

Tužilaštvo je naglasilo da su trojica optuženih aktivno pokušavali da ometaju praćenje njihovih razgovora. Na primer, tokom brojnih poseta su šaputali, govorili prigušeno, puštali muziku da se ne čuje šta govore, u prostorije ulaze i drugi pritvorenici, aiko poseta nije za njih...

Ovo, tvrde tužioci, ogigledno pokazuje da su trojica optuženih i njihovi sagovornici bili svesni rizika od praćenja njihovih razgovora.


Glas javnosti/V02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR