Glas Javnosti

STOLTENBERG OTVORENO O NATO BOMBARDOVANJU 1999: Osiromašeni uranijum nije izazvao trajne zdravstvene rizike kod Srba!

Politika
Autor: Glas javnosti

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg osvrnuo se na odnose Srbije i Severnoatlantske organizacije i kako vidi razvoj NATO-a u budućnosti.

 

-NATO u potpunosti poštuje politiku vojne neutralnosti Srbije. Ne smeta nam što se Vojska Srbije oprema naoružanjem iz Rusije i Kine, kaže generalni sekretar Severnoatlantske alijanse (NATO) Jens Stoltenberg.

Ističe da Kfor - misija NATO - i dalje ostaje prisutan na Kosovu sa oko 3.500 vojnika, koji pružaju „sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice“.

Govoreći o NATO bombardovanju Srbije 1999. godine, prvi čovek najvećeg vojnog saveza na svetu kaže da se ne sme zaboraviti prošlost, ali da treba ići dalje i gledati ka boljoj budućnosti. Otkriva i da se NATO uveliko sprema za potencijalni drugi talas koronavirusa, kao i da sa Amerikom radi na „balansiranom odgovoru na nove ruske projektile, koji su opasni i narušavaju stabilnost“, a otvoreno priznaje i da uspon Kine menja globalnu ravnotežu moći.

NATO je 2001. osnovao Komisiju o osiromašenom uranijumu. Konisija je bila forum za razmenu informacija o mogućim zdravstvenim  ruzicima u vezi sa osiromašenim uranijumom.Na osnovu nezavisnih dokaza konisija je zaključila da upotreba osiromašenog uranijuma od strane NATO u sukobu na Kosovu nije prouzrokovala nikakve trajne zdravstvene rizike.

- Evroatlantska bezbednost i stabilnost na zapadnom Balkanu su u direktnoj vezi. Od kraja devedesetih naše snage pomažu očuvanju mira i stabilnosti u regionu. Naše kancelarije u Sarajevu i Beogradu podstiču politički dijalog i sarađuju na praktičnom nivou. Nekoliko zemalja na zapadnom Balkanu su sada saveznici NATO. Ove zemlje su bile u mogućnosti da ojačaju svoju demokratiju, osnaže svoju bezbednost, povećaju sigurnost svojih građana i unaprede ekonomiju preko novih stranih investicija. Naša politika u regionu - uključujući i našu politiku otvorenih vrata - ima za cilj jačanje stabilnosti i podizanje nivoa saradnje. Odlučni smo da nastavimo da pomažemo zemljama u regionu u sprovođenju reformi, što je od koristi njihovim građanima, kao i celoj evroatlantskoj porodici, rekao je Stoltenberg.

(Glas javnosti/Kurir)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR