Glas Javnosti

STAREŠINA OVK - A O TAČIJU : Evo kako im je bio predstavljen

Politika
Autor: Glas javnosti

U nastavku suđenja bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, bivši starešina OVK posvedočio je, pred specijalnim kosovskim sudom u Hagu, da mu je na jednom sastanku Tači bio predstavljen kao "šef".

Iskaz svedoka, čiji je identitet zaštićen šifrom 4255, bio je zatvoren za javnost.

Prema sažetku njegove izjave, koju je u sudnici pročitao tužilac Džejms Paće, svedok je 1998-99 bio član Demokratskog saveza Kosova Ibrahima Rugove i pripadnik OVK i to na komandnom položaju u „operativnoj zoni“ Paštrik u opštinama Prizren i Suva Reka.

Po sažetku njegove izjave, svedok je bio prisutan na dva sastanka sa Tačijem.

„Svedok je izjavio da je, na jednom sastanku, Tači je bio predstavljen kao član Glavnog štaba OVK, a na drugom sastanku kao šef svim drugim pripadnicima OVK“, preneo je tužilac Paće.


Svedok je, u kratkom otvorenom delu zasedanja, kazao da je, posle rata, s Tačijem „radio u istoj instituciji“.

U unakrsnom ispitivanju, branilac drugooptuženog Kadrija Veseljija dokazivao je da Glavni štab OVK tokom 1998. nije imao kontrolu nad jedinicama koje su, po njemu, činili meštani koji su branili svoja sela.

Advokat Ben Emerson oslanjao se, pritom, na oslobadjajuću presudu koju je Haški tribunal izrekao njegovom bivšem klijentu Ramušu Haradinaju.

Iz te presude, Emerson je citirao reči svedoka Džona Kroslanda, koji je za vreme rata na Kosovu bio britanski vojni ataše u Beogradu.

Krosland je na suđenju Haradinaju tvrdio da je 1998. bilo „preterano nazvati vrh OVK Glavnim štabom“, da to telo „nije imalo kontrolu nad OVK“ i da „nije koordinisalo“ dejstva te paravojske na terenu.

Svedok se složio sa tim konstatacijama.

Suđenje Tačiju, Veseljiju i saoptuženima Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju biće nastavljeno sutra.

U 10 tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta zlodela počinjena su, po optužnici, u četrdesetak pritvoreničkih centara OVK na Kosovu i u dva pritvora u severnoj Albaniji.

Krivična dela iz optužnice kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad celim Kosovom nasiljem nad svima koje je OVK smatrala protivnicima – Srbima, Romima i Albancima proglašenim za „izdajnike“, „špijune“ i „kolaborante“ sa srpskim vlastima.

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri OVK: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Optuženi su, u vreme obuhvaćeno optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portparol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji minista za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Svi optuženi, koji su uhapšeni na Kosovu 4. i 5. novembra 2020, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Tači i saoptuženi su od hapšenja u sudskom pritvoru u Sheveningenu, a sud je više puta odbio njihov zahtev da budu privremeno oslobođeni.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR