Glas Javnosti

ŠTA TO BI? ANALIZA Vučićevog obraćanja naciji - Kad ja tamo, a ono međutim: Ne znamo kad će izbori, ali znamo da vlada ne postoji

Politika
Autor: Glas javnosti

To onda znači da su SNS i koalicioni partneri dali otkaz premijerki Brnabić i da nemaju više volje da sarađuju međusobno, a ni s njom. Jer, da je suprotno, mogu da izaberu novog premijera .

U onih petnaestak minuta konferencije pre nego što se premestio za magičnu kinesku tablu, predsednik Aleksandar Vučić i njegova zaposlena Ana Brnabić uspeli su da dovedu sprdnju sa građanima Srbije - kako bi se ukratko mogao nazvati mandat ove poslednje vlade - do kulminacije. Ko je gledao, mogao je da vidi, redom: "fintu" podnošenja ostavke premijerke koja je do kraja ostala nejasna; "demokratske" kalkulacije predsednika o tome kako se u Skupštini traži nova većina; fingiranje objašnjavanja rokova za raspisivanje izbora koje će na kraju ostatu u njegovim rukama.

Krenimo, zato, redom.

Najpre je premijerka Brnabić održala oproštajni govor o radu njene prethodne čak tri vlade. Kao najveći njihov uspeh navela je e-upravu i proces digitalizacije, nesumnjivo pozitivan korak u pravcu uljuđivanja javne administracije u Srbiji, koji – uprkos razumnom nivou „štucanja“ – radi. Onda je govorila o merama neposredno donesenim nakom dva masovna zločina počinjena početkom maja. I to je to: trostrukoj premijerki Srbije je jedino ovo palo na pamet kao uspeh. Pošteno.

Potom je premijerka podnela ostavku. Ili nije. A možda i jeste. Nisam siguran. Ovo je rekla:

„Kao predsednica vlade sam spremna da u svakom trenutku podnesem ostavku. Najveća čast mi je bila što sam imala priliku da radim za svoju zemlju. Znate, u ovom trenutku, kad se društvo nalazi u takvoj krizi, jedino rešenje je razgovor. Oni su taj razgovor odbili. Računajte da imate moju ostavku na stolu. Smatram da je izlazi iz ove krize parlamentarni izbori. Ostavljam predsedniku republike da donese odluku, ima moju ostavku na raspolaganju“, rekla je ona.

Šta ovo znači? Nemam pojma, ali možemo zajedno da spekulišemo.

Najpre, ovo je ista izjava koju je premijerka davala proteklih nekoliko dana, lažno odgovarajući na zahteve protesta „Srbija protiv nasilja“, koji traže smenu šefa BIA, ministra policije, smenu REM-a i ukidanje rijaliti programa i onih medija koji šire nasilje. Dakle, ne ostavku vlade koja inače ne odlučuje u praksi ni o čemu.

Dalje. Šta znači da je ostavka na stolu? Ovo međustanje ostavke nije zakonski definisano. Dakle, da li je podneta ili nije podneta? Uzmimo da jeste. Ako jeste, kome je, aman, podneta? Pošto se ostavka ne podnosi predsedniku, nego Skupštini, odnosno predstavnicima građana izabranim na izborima. Uloga predsednika je tu sekundarna. Ako nije podneta – čemu ovo?

Šta je, onda, odgovorio predsednik? Vučić je rekao da će čekati opozicione stranke da se odazovu njihovom pozivu za razgovor i da se vlast neće menjati na ulici.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR