Glas Javnosti

Šta se očekuje od sastanka Makrona, Merkelove, Vučića i Kurtija na Brdu kod Kranja?

Politika
Autor: Glas javnosti

Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti sastaju se danas u Sloveniji uz prisustvo odlazeće nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika Francuske Emanuela Makrona. 

Vest je jutros novinarima potvrdio sam Kurti, pri dolasku u kongresni centar Brdo. Sastanak je organizovan u pauzi dve sesije na Samitu Evropska unija – Zapadni Balkan, piše portal Kossev.

Da će se dvojica lidera sastati moglo se naslutiti i sinoć prema onome što je tada kazao srpski predsednik beogradskim medijskim kućama nakon samita Evropske narodne partije u Ljubljani. Od Merkel i Makrona, kako je kazao – "očekuje da nas smeste negde i da nas pozovu da razgovaramo". Nije davao druge detalje, niti su ga to oni, koji ga prate iz medijskih kuća u Beogradu, pitali.
Kurti je, sa druge strane, prisustvovao samitu evropskih socijal – demokratskih partija. 

On je jutros novinarima, dolazeći u kongresni centar „Brdo“, kazao da će na samitu za Kosovo po drugi put biti preporučena vizna liberalizacija.

„Velika je nepravda nedostatak poštenog odnosa prema građanima naše zemlje koji su patili mnogo“, kaže Kurti. On se nada da će EU ostati da se drži svoje srži, a to je proširenje kao najvažniji politički projekat i istorijski proces napretka od Drugog svetskog rata.

„EU treba da zadrži proširenje. Mi smo u Evropi ali EU treba da ostane Evropa“, naglasio je Kurti novinarima u Sloveniji.

Na pitanje da li je razočaran što Kosovo i dalje pet zemalja ne priznaje, Kurti je rekao da se nada će se to uskoro promeniti.

„Kosovo je kritično prema EU ali bez ogorčenja“, kaže Kurti, dodajući da je i sam kritičan, te da istovremeno zastupa stav da EU „ne treba da ima strah“ dok „šestorka sa Zapadanog Balkana ne treba da bude ogorčena“.

„Unutrašnja konsolidacija u EU i spoljašnje proširenje ne isključuje jedo drugo, naprotiv“, naglasio je Kurti.

Najveći pritisak će ići na zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova, kazao je sa druge strane, Aleksandar Vučić sinoć. Neke evropski službenici odlaze u Vašington kako bi tražili od Amerike da izvrše pritisak upravo na tih pet zemalja kako bi priznale nezavisnost Kosova, kazao je srpski predsednik, ne otkrivši imena onih koji su nedavno boravi(li) u Vašingtonu.

Vučić će danas, prilikom susreta sa grčkim premijerom Kirjakosom Micotakisom zatražiti da Grčka zadrži svoj stav da ne priznaje Kosovo.

Na samitu EU – Zapadni Balkan, prisustvuje i Španija, odnosno predsednik španske vlade Pedro Sančez, koji je, kako javlja N1, branio prisustvo ove zemlje na samitu uprkos učešću Kosova naglasivši da „Španija mora biti na svim samitima“.

Kako piše španska novinska agenicja EFE, Sančez prisustvuje samitu evropskih lidera sa liderima sa Balkana u Sloveniji nakon što se uverio da neće biti simbola koji bi predstavili Kosovo kao državu pošto ga Španija ne priznaje, javlja N1.
Visoki predstvanik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel imao je konkretnu poruku za Srbiju i Kosovo – da moraju da nastave dijalog i da „stave na stranu razlike“.

„Proces proširenja zahteva da se razlike ostave po strani“, rekao je Borel po dolasku na samit, javljaju srpske agencije koje prate samit.

(Glas javnosti/Kossev)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR