Glas Javnosti

ŠTA NAM SPREMAJU AMERIKANCI: Zakon o Balkanu – demokratija, prosperitet, ali dalje od Rusije i Kine

Politika
Autor: Glas javnosti

Zapadni Balkan vraća se u fokus spoljne politike Sjedinjenih Američkih Država, koje su spremne da pruže političku i ekonomsku podršku kako bi region ostao na evroatlantskom putu, daleko od uticaja Rusije i Kine, citira Demostat grupu senatora.

Senatori Demokratske i Republikanske stranke su početkom avgusta predstavili zajednički nacrt Zakona o demokratiji i prosperitetu na Balkanu, koji ima za cilj podršku ekonomskom razvoju, trgovini i borbi protiv korupcije na Zapadnom Balkanu.

"Usred krize izazvane ruskom invazijom na Ukrajinu i jasne ambicije Vladimira Putina da širi svoj uticaj u istočnoj Evropi, odnos Sjedinjenih Država prema Zapadnom Balkanu je ključan", smatraju američki senatori.

Prema oceni senatora - koautora zakona, naš region, koji je u srcu Evrope, je "krucijalan za evropski mir, stabilnost i prosperitet", te je tako u interesu i SAD i Zapadnog Balkana da rade na održivom i stabilnom ekonomskom razvoju... jer je očito da Evropska unija nema kapacitete da pacifikuje region i otrgne ga iz zagrljaja Rusije, ali i Kine.

"Zavisnost od ruskog gasa povezuje region sa Ruskom Federacijom i u političkom i u ekonomskom smislu i koči aspiracije ka EU, dok SAD vidi smanjenje zavisnosti regiona od ruskog prirodnog gasa i fosilnih goriva kao jedan od nacionalnih interesa", navedeno je u dokumentu.

Američki senatori smatraju da je korupcija i dalje široko prisutna na Balkanu i da predstavlja jednu od najvećih smetnji za dalji ekonomski i politički razvoj regiona, a da su dodatni problem i kampanje dezinformisanja koje ugrožavaju kredibilitet institucija i integritet izbornih procesa.

Nacrtom zakona, kako je naveo Demostat, a prenosi Fonet, predviđeno je jačanje trgovine i investicija između Zapadnog Balkana i SAD, podrška postojećim regionalnim inicijativama, diverzifikacija energetskih resursa i smanjenje zavisnosti od ruskog gasa, pomoć u borbi protiv korupcije, ali i sankcije onima koji ugrožavaju stabilnost regiona ili su umešani u korupciju.

Sankcije podrazumevaju blokiranje imovine i zabranu ulaska u SAD.

Predloženi zakon predviđa i borbu protiv kampanja dezinformacija, partnerstvo između univerziteta na Zapadnom Balkanu i SAD, reinstalaciju misija Mirovnog korpusa u regionu, kao i programe liderstva za mlade, jačanje vladavine prava, civilnog društva, nezavisnih medija, te podršku bržem pristupanju zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji i NATO.

Senatori su dali podršku postojećim regionalnim inicijativama, poput Zajedničkog regionalnog tržišta i Otvorenog Balkana, uz ocenu da imaju veliki potencijal da poprave ekonomske uslove na Zapadnom Balkanu i istovremeno promovišu inkluziju i transparentnost.

"Američka korporacija za međunarodno razvojno finansiranje (DFC) imaće ključnu ulogu u povezivanju zemalja Zapadnog Balkana i Sjedinjenih Američkih Država", navedeno je u nacrtu zakona.

Predviđena je i sveobuhvatna petogodišnja strategija za ekonomski razvoj na Zapadnom Balkanu, koja bi trebalo da bude usvojena najkasnije 180 dana od dana usvajanja zakona, a pominju se i podrška regionalnim infrastrukturnim projektima, izgradnji puteva, mostova, železnica, tehnička podrška kako bi se dostigli evropski i američki standardi u vazdušnom saobraćaju, i mnoge druge mere.

Zakon su predložili demokratska senatorka Džin Šejhin i republikanski senator Rodžer Viker, dok su ga podržali senatori Dik Durban, Tom Tilis, Kris van Holen, Ben Kardin i Kris Marfi. Šejhin, Marfi i Tilis posetili su u aprilu Srbiju, uključujući Kosmet, i Bosnu i Hercegovinu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR