Glas Javnosti

Šta nam donosi set izbornih zakona koje je usvojila Vlada Srbije?

Politika
Autor: Glas javnosti

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici set izbornih zakona koji bi, kako je ranije dogovoreno na međustranačkom dijalogu, trebalo da budu usvojeni i primenjeni pre izbora 3. aprila ove godine.

Vlada je usvojila predloge Zakona o izboru predsednika Republike, Zakona o izboru narodnih poslanika i Zakona o lokalnim izborima koji, kako je navedeno u saopštenju, imaju za cilj unapređenje uslova za sprovođenje izbora na republičkom i lokalnom nivou.

"Predlozima zakona se ne menjaju suštinski aspekti izbora za narodne poslanike, izbora za predsednika i odbornike skupština jedinica lokalne samouprave i zadržavaju se dosadašnja zakonska rešenja koja se mogu i smatrati osnovnim postulatima izbornog procesa u Srbiji", saopštila je Vlada.

Dodaje se da novi zakoni donose "značajne novine u pogledu zaštite prava u izbornim postupcima i lakšeg kandidovanja političkih stranaka nacionalnih manjina, kao i u pogledu organizacije i transparentnosti rada organa za sprovođenje izbora".

Vlada je usvojila i predlog Zakona o finansiranju političkih aktivnosti kojim se, kako su naveli, "obezbeđuje transparentno praćenje troškova tokom i po završetku izbornog procesa".

BONUS VIDEO: DR SEMIR OSMANAGIĆ: OTKRIO SAM NOVAKOVU TAJNU


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR