Glas Javnosti

ŠTA KRIJU ARHIVE UDBE? Brisel posebno interesuje, traži da se dostavi sve

Politika
Autor: Glas javnosti

Organizovani kriminal je ozbiljan problem za region Zapadnog Balkana, ali i za celu Evropsku uniju s obzirom na to da grupe iz regiona imaju snažne mreže i u EU, upozorava Evropski parlament, koji traži jačanje saradnje s državama Zapadnog Balkana i otvaranje arhiva iz vremena bivše SFRJ.

Parlament u Izveštaju napominje da su veze između organizovanog kriminala, politike i biznisa postojale pre raspada Jugoslavije i da su se nastavile od 1990-tih.

“Parlament…ponavlja poziv, s ovim u vezi, da se otvore arhivi bivše Jugoslavije, i posebno, da bude omogućen pristup dosijeima bivše Jugoslovenske tajne službe UDBA i tajne službe Jugoslovenske narodne armije – KOS, i da se spisi vrate odgovarajućim vladama, ako to one zatraže”, piše u dokumentu.


Poslanici EP traže od država Zapadnog Balkana da pokažu veću političku volju za borbu protiv organizovanog kriminala, učine sve da bi se skratio postupak pred sudovima, poveća zaplena ilegalno stečene imovine i iskorene političke i administrativne veze s organizovanim kriminalom.

U Parlamentu ističu da je Zapadni Balkan važan tranzitni region za šverc droge, ali i da se povećao broj operacija protiv šverca narkotika.

"Podvlači da je spečavanje finansiranja kriminalnih grupa ključno da se zaustave kriminalne aktivnosti i spreči njihov upliv u legalnu ekonomiju. Podržava napore država Zapadnog Balkana da reše pitanje pranja novca, uključujući i usvajanje revidiranog zakonodavstva", navodi u dokumentu EP i ukazuje na trafiking ljudskih bića, pozivajući na jačanje regionalnih inicijativa zbog snaženja razmene informacija i policijske saradnje.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR