Glas Javnosti

Stručnjaci kažu: Vanredno stanje uvedeno protivustavno

Politika
Autor: Glas Javnosti

Zabrana kretanja u Srbiji ili policijski čas produžen je vikendom i traje više od 24 časa, a stariji od 65 i dalje ne mogu van svojih domova. I blaže mere koje su do sada bile na snazi, kako kaže redovni profesor Ustavnog prava Tanasije Marinković, bile su neustavne. Advokatska komora Srbije smatra da je samo uvođenje vanrednog stanja bilo potpuno neustavno.

Profesor Marinković kaže da da je naredba o zabrani kretanja mogla da bude samo deo neke uredbe koje donosi predsednik, a ne ministar unutrašnjih poslova. Pritom, u postojećoj naredbi, smatra profesor, odstupa od Ustavom zajemčenog prava na slobodu kretanja, a samim tim i privatnog okupljanja svih građana, posebno onih starijih od 65 godina.

Njome se, dakle, uređuje materija koja je jedino mogla biti predmet uredbe koju Vlada donosi uz supotpis predsednika (član 200 stav 6 Ustava), nikako naredbe jednog ministra. Ako već Skupština nije u mogućnosti da se sastane, o odstupanju od ljudskih prava koja su utkana u ustavnu definiciju Srbije (član 1 Ustava) može odlučiti isključivo Vlada, kao izraz skupštinske većine, i predsednik Republike, koji je uz Skupštinu jedini neposredno izabrani demokratski organ na nacionalnom nivou - kaže profesor.
Sa druge strane, Advokatska komora Srbije je na stanovištu da je i samo vanredno stanje ucedeno protivustavno, jer ne postoji obrazloženje za što Narodna skupština nije mogla da se sastane.

Upravni odbor Advokatske komore Srbije poziva predsednika Narodne skupštine da sazove sednicu Narodne skupštine ili da građanima Srbije saopšti razloge zbog kojih Narodna skupština nije u mogućnosti da se sastane. Ustav RS u čl.200. st. 1. propisuje da vanredno stanje proglašava Narodna skuština i ovo pravo Narodne skupštine kao organa zakonodavne vlasti ne može biti suspendovano bilo kakvom odlukom organa izvršne vlasti - piše u saopštenju.
Profesor Marinković primećuje da je ministar neustavno uveo i nove sankcije i kazne, iako je Ustav jasno propisuje da se “krivična dela i krivične sankcije određuju zakonom“ i od toga se ne odstupa ni u vanrednom stanju.

Povrh svega, zabranom kretanja su najstariji sugrađani, piše Marinković, što je više od jedne četvrtine stanovništva Srbije, diskriminisani.

Ustav dopušta u vanrednom stanju odstupanja od ljudskih prava samo u obimu u kojem je to neophodno, pa se u tom smislu, kako kaže, postavlja pitanje da li je mogao da se nađe bolji način za starije sugrađane, a da se sačuvaju ljudska prava i postigne cilj.

Recimo, da im se dopusti da izađu iz svojih kuća, uz odgovarajuće mere predostrožnosti, na sat-dva kada za ostale građane Srbije važi policijski čas, jer je ta minimalna sloboda takođe u interesu njihovog psihofizičkog zdravlja - kaže Marinković.
Podsetimo, od sinoć je na snazi odluka da se tokom vikenda policijski čas produžava od 13 sati u subotu do 5 izjutra u ponedeljak. Zabranjeno je okupljanje više od dvoje ljudi, a psi mogu da se šetaju uveče od 23 sata do ponoći.

Celodnevna zabrana kretanja još veća neustavnost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić više puta je najavljivao uvođenje 24-časovnog policijskog časa, a na pitanja kako će ljudi ići u prodavnice, rekao je: Tada se neće ići u prodavnicu - rekao je Vučić.

Međutim, profesor Marinković kaže da bi svako pooštravanje već postojećih mera i uvođenje celodnevnog policijskog časa i zabranu kretanja bilo još veća neustavnost.

Svako dalje ograničenje slobode kretanja mora biti najozbiljnije obrazloženo (ne samo epidemiološki, već sveobuhvatno medicinski) i ni u kom slučaju ne bi smelo da uskrati pravo građana da svakodnevno izađu iz kuća da bi se snabdeli hranom, dezinfekcionim sredstvima i lekovima, da bi otišli kod lekara, kao i izveli kućne ljubimce i imali fizičku aktivnost u kraćem vremenskom periodu, uključujući tu i najstarije sugrađane - kaže Marinković.

U Italiji, Španiji i Grčkoj jesu na snazi celodnevne zabrane, ali kako svedoče stanovnici ovih država, moguće je otići u nabavku, do apoteke ili prošetati kućnog ljubimca.

Negde su potrebni “sertifikati o samoodgovornosti”, a negde su za policiju, ako zaustavi građanina na ulici, dovoljan dokaz računi iz apoteke ili prodavnice.

Izvor: Južne vesti

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR