Glas Javnosti

Šta je zabranjeno na biračkom mestu i oko njega?

Politika
Autor: Glas javnosti

Biračka mesta u Srbiji će u nedelju biti otvorena od sedam časova, a veoma je važno da građani znaju šta je zabranjeno na biračkim mestima i oko njih. Partijski simboli i propagandni materijali, snimanje, dupliranje biračkih spiskova i upotreba telefona ne smeju biti deo izbornog procesa i to je strogo zabranjeno

Na biračkom mestu ili neposredno ispred biračkog mesta zabranjeno je isticanje propagandnih materijala i simbola političkih stranaka. Osim toga, zabranjeno je zadržavanje na biračkom mestu svih osoba koja nemaju prava i dužnosti u vezi sa sprovođenjem izbora.


Birači bi trebalo da se zadrže u prostoriji onoliko koliko traje glasanje i da nakon završetka postupka napuste prostorije. Zabranjeno je neovlašćeno snimanje i fotografisanje dešavanja na biračkom mestu. Dodatno, nije dozvoljena upotreba mobilnog telefona i drugih sredstava, neovlašćeno davanje obaveštenje o dešavanjima na biračkom mestu naročito ne o licima koja su išasla ili ne na izbore.

Iz organizacije CRTA navode da je zabranjeno da se prave spiskovi birača koji su izašli na glasanje ili nisu izašli (upisivanjem imena ili rednog broja iz izvoda iz biračkog spiska birača koji su izašli ili nisu izašli na glasanje).


Zabranjeno je da članovi biračkog odbora dopisuju birače u izvod iz biračkog spiska. Pored toga, zabranjeno je prisustvo kamera osim ukoliko se predstavnici medija nisu ranije najavili kako bi došli i snimili izveštaj sa biračkih mesta.

Podrazumeva se da je strogo zabranjeno podmićivanje ili deljenje bilo kakve pomoći biračima oko mesta gde se glasa. Na sam dan glasanja, na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala.


Bitno je da se nalazite u biračkom spisku i da imate identifikacioni dokument (lična karta i pasoš), a poziv za glasanje je stvar koja vas ne ograničava da glasate

Na samom biračkom mestu među glavnim nepravilnosti su dupli birački spiskovi, glasanje bez kontrolnog listića, sugerisanje za koga da glasate, te isticanje stranačkih obeležja. Najpre morate znate i alarmirate kontrolore ili policiju da se na biračkom mestu nalaze paralelni (dupli) spiskovi.

Birački spisak može biti samo jedan i tu se potpisujete. Ne sme vam niko sugerisati ni za koga da glasate, niti smeju da postoje stranačka obeležja na izbornom mestu.




Glas javnosti/N07S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR