Glas Javnosti

ŠTA JE GLAVNA PREPREKA RAZVOJU BALKANA? Evo zvanične objave Evropskog parlamenta

Politika
Autor: Glas javnosti

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta (AFET) usvojio je Izveštaj o saradnji u borbi protiv organizovanog kriminala na Zapadanom Balkanu kojim se konstatuje da je upravo organizovani kriminal jedna od glavnih prepreka na putu razvoja regiona.

U Izveštaju se naglašava potreba za iskorenjivanjem političkih i administrativnih veza sa organizovanim kriminalom, neophodnost otvaranja arhiva bivše Jugoslavije, a EU se poziva da liberalizuje vizni režim za Kosovo.

GABRIJEL ESKOBAR: Evropska unija će biti na dobitku proširenjem na Zapadni Balkan!

GABRIJEL ESKOBAR: Evropska unija će biti na dobitku proširenjem na Zapadni Balkan!

Izveštaj je usvojen sa 60 glasova za, 4 glasa protiv i 6 uzdržanih, a nacrt izveštaja je sastavio austrijski poslanik i predsedavajući Društva prijatelja Kosova u Austriji Lukas Mandl.

Poslanici AFET naglasili su da su borba protiv organizovanog kriminala i napredovanje ka integraciji u EU procesi koji se međusobno jačaju i pozivaju na ubrzani proces integracije.

U izveštaju o saradnji u borbi protiv organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu poslanici Evropskog parlamenta pozvali su vlade u regionu da značajno pojačaju svoje napore na reformama u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Tako je uz komentar da "izolacija podstiče kriminalne aktivnosti" kroz izveštaj ponovo zatraženo od zemlja članica da bez daljeg odlaganja odobre liberalizaciju viznog režima za Kosovo.

Poslanici su konstatovali nedostatak "istinske političke volje u borbi protiv organizovanog kriminala" u regionu i naglasili potrebu da se iskorene "političke i administrativne veze sa organizovanim kriminalom" kroz jasne mere zaštite od korupcije i efikasno krivično gonjenje slučajeva korupcije visokog profila.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR