Glas Javnosti

Šta Evropa traži od Srbije?

Politika
Autor: Glas javnosti

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero izjavila je danas, povodom rezolucije Evropskog parlamenta o situaciji u Srbiji nakon izbora, da EK očekuje od Srbije da što pre primeni preporuke iz izveštaja ODIHR-a, kada on bude objavljen, i da je spremna da podrži Srbiju u primeni tih preporuka.

Pisonero je na brifingu za novinare, na pitanje Tanjuga kakav je stav Evropske komisije o izborima u Srbiji, imajući u vodu stav koji je EP zauzeo u rezoluciji o situaciji u Srbiji nakon izbora, rekla, neposredno pre glasanja o rezolucijji u EP, da EK neće još komentarisati taj dokument.

Ona je istakla da je stav EK, kada je reč o izborima, vrlo jasno izražen u zajedničkoj izjavi koju su objavili šef evropske diplomatije Žozep Borelj i evropski komesar za proširenje i susedstvo Oliver Varhelji.

“Mi se radujemo konačnom izveštaju OEBS-a i ODIHR-a. I očekujemo da Srbija što pre primeni preporuke iz izveštaja. Bićemo spremni da podržimo Srbiju da ove preporuke zaista i primeni”, poručila je Pisonero.

Ona je, povodom presude u slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije, rekla da EK duboko žali što niko nije kažnjen za njegovo ubistvo posle 24 godine otkako se ono dogodilo.

“Pozivamo nadležne institucije da prekinu nekažnjivost u ovom slučaju i osiguraju da počinioci odgovaraju”, rekla je Pisonero.

Stano je rekao i da je stav EU i Evropske komisije jasan, a to je da se oni snažno zalažu za slobodu medija i novinara bez davanja kvalifikacija i da su protiv stranog uticaja.

Glas javnosti /U01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR