Glas Javnosti

ŠTA DONOSI POSETA NEMAČKOG KANCELARA: Šolc dolazi u Srbiju sa spiskom zahteva?

Politika
Autor: Glas javnosti

Nemački mediji pišu da su najvažnije teme razgovora sa Vučićem evropska perspektiva Zapadnog Balkana i "zajednička reakcija na ruski agresorski rat u Ukrajini"

Nemački kancelar Olaf Šolc, koji u petak, 10. juna, dolazi u zvaničnu posetu Srbiji, preneće dve ključne poruke vlastima u Beogradu: Uvedite sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini i distancirajte se od Milorada Dodika i Republike Srpske!

Ovo tvrde nemački mediji, koji o Šolcovoj "balkanskoj turneji" pišu kao o najvažnijem spoljnopolitičkom događaju. Nemački lider će 10. i 11. juna, pored Beograda, posetiti i Prištinu, Solun, Skoplje i Sofiju. Prema ovim navodima, "apsolutni fokus" nemačkog kancelara jeste "evropska perspektiva Zapadnog Balkana", a centralna tema biće "dalja zajednička reakcija na ruski agresorski rat u Ukrajini".

Volfgang Bihner, portparol nemačkog kancelara, kaže da su prve dve stanice Olafa Šolca u četvrtak Beograd i Priština.

- U fokusu putovanja Olafa Šolca biće evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana, kao i doprinos Nemačke unapređenju regionalne saradnje i prevazilaženju bilateralnih blokada. Naravno, vrlo važno je postići i jasan zajednički stav o ratu u Ukrajini - rekao je Bihner i tako indirektno potvrdio da će Berlin još jednom pokušati da natera Beograd da se pridruži sankcijama Evropske unije protiv Rusije.

Nemački javni servis Dojče vele čak je objavio, pozivajući se na nezvanične izvore, da je Berlin ozbiljno razmatrao da li da kancelar Olaf Šolc uopšte dođe u Srbiju ako prethodno u Beogradu bude boravio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov!?

Kako se navodi, sada, posle otkazivanja posete Lavrova, sve bi trebalo da ostane na zvaničnim najavama.

Nemački javni servis "Dojče vele" javlja i da će Šolc od predstavnika vlasti u Srbiji tražiti da se politički udalje od rukovodstva Republike Srpske.
- Šolc u Beograd stiže ispraćen nacrtom rezolucije Bundestaga o Bosni i Hercegovini, a kojom se traži jasno distanciranje Beograda od "separatista" kao i da Brisel uvede sankcije Miloradu Dodiku i njegovim saradnicima... - navodi Dojče vele.

Komentarišući sve ove navode, Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje kaže da su zahtevi Zapada prema Srbiji "gotovo uvek isti".

- Oni od nas traže da pucamo sebi i u levu i u desnu nogu, da se odreknemo saradnje sa Rusijom, da se odreknemo Kosova i da pustimo niz vodu Republiku Srpsku. Samo bi u toj varijanti bili zadovoljni, a i to možda... Mi smo svi poučeni iskustvom ranijih vlasti, kada smo ispunjavali bespogovorno sve ono što su nam tražili, a dobili smo katastrofu, ubistvo premijera, pogrom na Kosovu. I baš zato, kažem, imaju oni sa Zapada pravo da traže šta god žele, ali ja sam siguran da aktuelna vlast neće pokleknuti. Srbija zna da brani svoj interes i svoj narod, ne svađajući se ni sa kim. Država jeste na evropskom putu, ali mi moramo da branimo nacionale interese, i to bi trebalo da shvate i prihvate svi političari sa Zapada - naglašava Deđanski.

Pritisak iz Berlina na Srbiju u vezi sa sankcijama protiv Rusije i priznanjem lažne države Kosovo raste iz dana u dan, a o tome svedoči i nedavna izjava Renate Alt, poslanice nemačkog FDP, koji je koalicioni partner stranke Olafa Šolca.

- Pregovori sa Srbijom o pristupanju EU moraju biti odmah zamrznuti. Vučić pokazuje da ne pridaje značaj dugoročnoj normalizaciji odnosa sa susedom ("Kosovo", prim. aut.), a oštri tonovi iz Beograda dodatno su opteretili ionako napetu situaciju između dve zemlje - rekla je Altova.

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM, kaže da smo mi mala zemlja koja ima strateško partnerstvo sa Rusijom, a baš to Zapad želi da spreči.

- Ako sada u Srbiju dolazi nemački kancelar Olaf Šolc, kako je planirano, to onda znači da ta poseta i te kako ima veze sa ratom u Ukrajini, isto kao što je ta tema trebalo da bude na stolu i tokom posete Lavrova. Nemačka želi da pokaže diplomatske aktivnosti na Balkanu, baš kao i Rusija. U svakom slučaju, imamo veliku ekonomsku saradnju sa Nemačkom i ona nam je veoma značajna zemlja. Ali, na drugoj strani, ne smemo da zaboravimo da je Nemačka jedna od najvećih zapadnih zemalja koje podržavaju lažnu državu Kosovo u zahtevu za članstvo za Savet Evrope - ističe Drecun.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR