Glas Javnosti

ŠTA ĆE BITI OD PROŠIRENJA EU? Na samitu DOKUMENT u 29 tačaka, ali nema GARANCIJA!

Politika
Autor: Glas javnosti

Nacrt dokumenta o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana trebalo bi da bude usvojen na Samitu EU na Brdu kod Kranja a u dokumentu se nalazi se 29 tačaka, među kojima se prvom potvrđuje nedvosmislena strategija proširenja EU, prenosi Blic.

U nacrtu dokumenta pozdravlja se "posvećenost partnera iz Zapadnog Balkana evrospkoj perspektivi".

- EU ponovno potvrđuje svoju predanost procesu proširenja i odluke donete na osnovu verodostojnih reformi partnera, poštenih i strogih uslova i načela sopstvenih zasluga. Dodatno ćemo pojačati zajednički angažman kako bismo pokrenuli političke, ekonomske i društvene promene regiona, istovremeno priznajući napredak koji je Zapadni Balkan postigao. Podsećamo i na važnost toga da EU može održati i produbiti svoj razvoj, osiguravajući tako svoju sposobnost za integraciju novih članica - navodi se u prvoj tački.

Ipak, u tački 3. krije se iznenađenje.

- EU je daleko najbliži partner u regionu, glavni investitor i glavni donator. Neviđene razmere i dometi ove podrške moraju da budu potpuno prepoznati i prenošeni u javnim debatama i komunikaciji od strane partnera - piše u ovoj stavki.

Takođe, među prvih deset tačaka, i to pod rednim brojem 6, je ona koja se tiče dijaloga Beograda i Prištine, a koji se vodi pod palicom Evropske Unije.

– Potpuno podržavamo napore specijalnog predstavnika Evropske Unije za dijalog između Beogarad i Prištine i ostala pitanja Zapadnog Balkana i od dve strane očekujemo konkretan napredak i normalizaciju odnosa, koja je kritična za stabilnost i razvoj celog regiona i koja će osigurati nastavak njihovog evropskog puta”, navodi se u dokumentu.

Dalje se konstatuje podrška koju su zemlje Zapadnog Balkana dale jedna drugoj i EU tokom pandemije vursa korona, ali i tvrdi da će EU nastaviti da daje podršku, i to kroz nabavku vakcina.

Ukazuje se na sredstva u iznosu od 30 miliona evra a koja će biti proslediti EU u narednih sedam godina na ime Zelene agende, od kojih će devet milijardi biti kroz grantove a 20 milijardi kroz investicije. Podseća se i da su se zemlje Zapadnog Balkana obavezale da će se povezati sa jedinstvenim tržištem EU.

Dokument donosi i novine, i to pokretanje nove agende koje se tiče obrazovanja i pružanja podrške mladima.

- Danas je pokrenuta namenska agenda za Zapadni Balkan o inovacijama, istraživanju, obrazovanju, kulturi, mladima i sportu “Agenda inovacija za Zapadni Balkan”. Promovisaće naučnu izuzetnost, kao i reformu obrazovnih sistema u regionu, stvariti dalje mogućnosti za mlade i sprečiti odliv mozgova. Veselimo se brzoj primeni ovog Akcijskog plana - navodi se u tački 18.

U poslednje tri tačke EU iskazuje spremnost da oživi politički dijalog u regionu, najavljuje da će sledeći Samit biti održan 2022. godine, i poziva partnere iz Zapadnog Balkana da se usaglase sa tačkama.

- EU i Zapadni EU moraju da sarađuju ​​kako bi se suočili sa zadacima definisanja generacije. Pozdravljamo inicijative Zapadnog Balkana da doprinesu razmišljanjima o budućnosti našeg kontinenta. Ostajemo predani tome da saslušamo sve Evropljane o pitanjima koja su svima nama važna: zaštiti građana i sloboda, razvoju snažne privredne baze, napredovanju u zelenoj i digitalnoj tranziciji, vladavini prava, poštenoj i socijalnoj Europa, jačanju otpornosti EU , kao i vodećoj globalnu ulozi Evrope - navedeno je u tački 28.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR