Glas Javnosti

SSP OSNOVAO : „Deklaraciji za sprečavanje propadanja Srbije“, evo šta on podrazumeva?

Politika
Autor: Glas javnosti

Stranka slobode i pravde je saopštila da je na 13. sednici Glavnog odbora jednoglasno usvojila “Deklaraciju za sprečavanje propadanja Srbije” izjavio je predsednik SSP Dragan Đilas na konferenciji za medije nakon sednice održane u Jagodini.

Kako se navodi u saopštenju SSP, Đilas je naveo da su u osam tačaka „Deklaracije za sprečavanje propadanja Srbije“ definisane najvažnije stvari za društvo, od zajedničke strategije protiv nasilja u koju bi svi trebalo da se uključe i političari, ali i organizacije koje nisu stranačke, do predloga kako da se zaustavi rast cena i smanje krediti, ne samo stambeni, nego i keš krediti.

Istakao je da živimo u zemlji u kojoj pojedinci kupuju stanove za keš u Beogradu na vodi, koji koštaju stotine hiljada evra, a sa druge strane veliki broj ljudi se zadužuje da bi decu opremili za školu.

„Dali smo predloge kako da EPS bude pravi EPS, ali i za borbu protiv korupcije i kriminala i to kroz predlog uspostavljanja Specijalnog tužioca za borbu protiv korupcije javnih funkcionera, ali i kroz jedan međunarodni sud, kojim bismo se zajedno sa zemljama u regionu i Evropskom unijom borili protiv organizovanog kriminala, kao i predlog da svaki lekar ima 150.000 početnu platu, nastavnik i vaspitač 100.000, da povećamo plate ljudima koji se bave socijalnim radom“, objasnio je.

Deklaracijom se predlaže da ono što pripada Srbiji, kao što su zemlja, voda i rude, ne može da bude prodato ili poklonjeno nikom drugom. Verujem da će, kada dođemo do izbora, uz preoruke OEBS-a koje moraju da se primene, građani imati mogućnost da zaista kažu šta misle, zaključio je Đilas.

SSP je u saopštenju poslao i tekst usvojene Deklaracije, koji prenosimo u celosti:

DEKLARACIJA ZA SPREČAVANJE PROPADANJA SRBIJE

Kako izgleda Srbija danas?

Samo u poslednjih devet meseci, svaka porodica u Srbiji je zadužena za novih hiljadu evra. Ukupan dug iznosi preko 35 milijardi evra. Cene hrane su za godinu dana porasle 21 odsto, a energenata 28 odsto, inflacija se ne smanjuje, rastu cene goriva i struje. Štedimo na hrani i zdravlju da bismo preživeli.

Prema podacima iz istraživanja Krovne organizacije mladih, dva od tri mlada čoveka u Srbiji su žrtve nekog oblika nasilja, skoro 50 odsto mladih kaže da su doživeli fizičko, a svaka četvrta mlada žena je žrtva seksualnog nasilja. Samo u ovoj godini, u femicidu su stradale 24 žene. Vršnjačko nasilje u školama je postalo naša svakodnevnica, naše ulice, trgovi i gradovi su preplavljeni nasiljem, koje je logičan i očekivan nastavak verbalne agresije koju promovišu najviši predstavnici države, ministri i poslanici, već više od jedne decenije. Dve televizije koriste nacionalnu frekvenciju da bi slavile rat i kriminal, a gledanost grade na ponižavanju, uvredama, agresiji, promovisanju nemorala…

Vlast nas ubeđuje da sistem nije zakazao, kao i da niko ne snosi nikakvu odgovornost za ubistva u školi „Vladislav Ribnikar“, kao ni za masakr u selima oko Mladenovca i Smedereva.

Policajce koji su otkrili najveću fabriku droge i hteli da ispitaju veze ministra policije Bratislava Gašića sa kriminalnim klanom, režim otvoreno proganja.

Šef BIA, Aleksandar Vulin, koji je zvanično na crnoj listi SAD zbog svojih veza sa organizovanim kriminalom, špijunira borce protiv rata, autokratskog režima i ljude koji su od rata pobegli u Srbiju i tako nanosi štetu međunarodnom ugledu Srbije.

Nemamo dovoljan broj lekara, pa su liste čekanja za zdravstvene intervencije sve duže, što obesmišljava čitav proces lečenja. Medicinske sestre su plaćene najmanje u regionu i Evropi. Radnici u fabrikama su prinuđeni da rade u nehumanim uslovima i za višestruko manje plate, nego u istim fabrikama u gotovo svim zemljama Evrope. Naše prosvetne radnike, čije plate su ispod republičkog proseka i najmanje u Evropi, mobinguju stranački direktori škola, a bahati roditelji ponižavaju, jer znaju da ih niko ne štiti. Poljoprivrednici traktore češće izvoze na ulice nego na njive, jer ova vlast sistematski uništava selo i poljoprivrednike koji krče vinograde, prosipaju mleko i bacaju ono što su svojim rukama i znojem stvorili na zemlji svojih predaka koja nas je othranila. Umesto da one koji su pokupovali fabrike, država obaveže da pokrenu proizvodnju, ona im poklanja zemljište na kome su fabrike kako bi gradili stanove koje sumnjivi novobogataši kupuju za keš, dok većina roditelja uzima kredite da deci kupi udžbenike. Prema zvaničnim podacima, na začelju smo kada je u pitanju usklađivanje našeg državnog i društevnog sistema sa Evropskom unijom, iako nam je to deklarativni cilj.

Srbija nepovratno klizi u samoizolaciju, izolaciju, bedu, sukobe. Iz takve Srbije se beži trbuhom za hlebom i mozgom za dostojanstvom. Za deset godina nas je milion manje. Samo 11 procenata mladih kaže da će sigurno ostati da živi u domovini, ostali planiraju ili razmišljaju da odu.

Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR