Glas Javnosti

SRPSKO NE: Masovan bojkot izbora na severu Kosova i Metohije! Na glasanje izašlo tek desetak Srba

Politika
Autor: Glas javnosti

Zapamtite ovaj dan. Ovo je dan kad se legalizuje i legitimiše poslednji evropski geto, poručila premijerka Brnabić. Ulice opština u kojima su Srbi većinsko stanovništvo juče su bile puste

Uprkos neučešću Srba, kao većinskog stanovništva, Priština je juče u četiri opštine na severu Kosova i Metohije organizovala vanredne lokalne izbore! Do 15 časova izašlo je tek 2,4 odsto glasača, a broj Srba koji je glasao mogao se maltene izbrojati na prstima jedne ruke.

Nelegitimni izbori

Posle odluke Srba da u novembru prošle godine podnesu kolektivne ostavke u kosovskim institucijama, kosovski premijer Aljbin Kurti rešio je da sprovede nelegitimne izbore, pa je tako u trci za gradonačelnike Severne Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka učestvovao samo jedan kandidat iz srpske zajednice, kao i još devet iz redova Albanaca.
 

Prethodnih nedelja politički predstavnici Srba, pre svega Srpska lista, pozivali su na bojkot izbora, zahtevajući da se najpre ispune zahtevi za formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje kosovskih specijalnih jedinica sa severa Kosova i Metohije.

Izveštaji o izlaznosti tokom jučerašnjeg dana potvrdili su efekte bojkota Srba, pa su reporteri zabeležili prazne glasačke kutije i biračka mesta, odnosno kontejnere koji su za ovu priliku bili postavljeni širom severa KiM a koje su nadgledali kosovska policija i Kfor. Inače, Slađana Pantović, jedini predstavnik Srba među kandidatima u sve četiri opštine, došla je na glasačko mesto u pratnji policije. Ona je, kao nezavisni kandidat, ostala u trci za mesto gradonačelnika Zvečana.
 


Tokom praćenja izbora mediji su imali probleme, posebno na biračkom mestu u Severnoj Mitrovici, gde su članovi biračkog odbora zatražili od policije da spreče novinare da uđu u glasački kontejner i zabeleže u kakvim uslovima će se glasati. Nakon incidenta oglasio se predsednik Centralne izborne komisije Krešnik Radonjići, koji je pravdao ovaj postupak policije rečima da je „došlo do zabune u priručniku“ i da CIK nije dao nalog za zabranu izveštavanja.

Duge cevi i oklopna vozila

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da Srbi neće da služe tuđim interesima.

- Danas se održavaju izbori za okupacionog gaulajtera na severu Kosova, gde nameravaju da uspostave vlast sa dva odsto. Za sve to tražili su našu saglasnost. S ponosom mogu da kažem da je do sada izašlo svega nekoliko Srba u sve četiri opštine zajedno. Neće Srbi nikoga drugog da slušaju i da služe tuđim interesima. Hoće mir sa svima, da poštuju sve, ali pre svega da se bore za interes svoga naroda - izjavio je Vučić.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da se pravi demokratski izbori ne mogu održavati uz prisustvo oružanih snaga i oklopnih vozila.


- Zapamtite ovaj dan. Ovo je dan kada se legalizuje i legitimiše poslednji evropski geto. Ovo su slike koje zaista stvaraju „vladavinu prava“ i podražavaju „demokratske izbore“ na Kosovu i Metohiji, koje podržavaju EU i Kvinta. Obratite pažnju, OEBS-u, i pobrinite se da ovo preporučite drugima kao najbolji primer: održavanje izbora u privremenim kontejnerima pod direktnim nadzorom oružanih snaga! Izbori - slobodni i pošteni, sa oružanim snagama i oklopnim vozilima! Ovo je Evropa u 21. veku - napisala je ona na Tviteru.

Prepirka Albanaca

Reagujući na izjavu kosovskog ministra unutrašnjih poslova Dželjalja Svečlje da će ovi izbori neutralisati ucene Beograda, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da nema nikakvih ucena Beograda, već samo prištinskog terora.

- Na prstima jedne ruke mogu da se prebroje Srbi koji su izašli na lažne izbore. Neće srpski narod okupaciju u koju želite da ga uvedete! Zar ne vidite prazne ulice, okupacioni gaulajteri? Nema nikakvih ucena Beograda, samo prištinskog terora! Sever će uvek biti srpska zemlja - poručio je on.



Svečlja je dobio verbalni šamar i u Prištini, i to od potpredsednice Demokratske partije Kosova Vljore Čitaku, koja je na njegovu opasku da sever Kosova već diše drugačije, propisno odgovorila:

- Da, ministre, dišete u kontejnerima. Vaša vlada nije uspela da obezbedi redovna biračka mesta. Nemojte se hvaliti.

Apsurd izbora u Zvečanu: Svi kandidati iz dve porodice

Izbori u Zvečanu pokazali su apsurdnu situaciju. Naime, na listi kandidata Demokratske partije Kosova i pokreta Samoopredeljenje za odbornike u skupštini ove opštine nalaze se članovi samo dve porodice - Keljmendi i Peci. Prema izbornim listama kandidata u koje je Kosovo onlajn imao uvid, DPK ima 16 kandidata za odbornike u Zvečanu, dvojicu Pecija i 14 Keljmendija.
 

Samoopredeljenje ima 11 kandidata i svi su iz porodice Peci. Inače, u Zvečanu su, kako piše Kosovo onlajn, zabeležene neregularnosti u sastavljanju članova biračkih odbora, a koje takođe imaju veze sa ljudima koji dolaze iz porodica Keljmendi i Peci.

Uvid u spiskove pokazuje da na dva biračka mesta, na kojima je raspoređeno deset članova, svi dolaze iz ove dve porodice. Na jednom biračkom mestu izbore kontrolišu čak četiri Keljmendija, dok je peti član Kujtim Peci. Na drugom je raspored snaga obrnut, pa su članovi odbora tri Pecija i dva Keljmendija.

Glas javnosti/Kurir/Kosovo onlajn

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR