Glas Javnosti

SRPSKI DRŽAVLJANI MOGU DA GLASAJU U CRNOJ GORI! Evo u kojim gradovima mogu da ostvare biračko pravo

Politika
Autor: Glas javnosti

Građani Srbije sa prebivalištem u Crnoj Gori na predstojećim izborima 3. aprila moći će da glasaju i u Beranama, Sutomoru i Nikšiću, saopštio je večeras crnogorski ministar spoljnih poslova Ðorđe Radulović.

Podseća da se Srbija obratila notom kojom je tražila, pored ambasade u Podgorici i konzulata u Herceg Novom, dodatna tri ili četiri biračka mesta, i pojašnjava da je pravilo i praksa da se glasanje obavlja u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

"Ukoliko tražite nešto što je presedan i nije uobičajeno potrebno je da date neko obrazloženje zbog čega je to tako. Sinoć nakon mog saopštenja koje je bilo krajnje pomirljivo i pozivalo na razum, racionalnost i pomirenje, danas je diplomatski predstavnik Ambasade Srbije bio u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore i dostavio je dodatna obrazloženja u kojima navode da to žele zbog velikog broja raseljenih lica koji žele da učestvuju na izborima u Srbiji, koji su sa Kosova. Oni su dopunili i poslali notu, Ministarstvo spoljnih poslova je pozitivno odgovorilo notom tako da ne vidim ništa sporno da se, kao što rekoh, oko ovih stvari podižu tenzije i tonovi koji nam u ovom trenutku ne trebaju ni u Crnoj Gori, ni u regionu", objašnjava Radulović za Dnevnik Televizije Crne Gore.

Biračka mesta, dodaje, otvorena su kao što su bila otvorena i 2017. godine, ali Crna Gora nije jedina država koja će da odobri biračka mesta mimo ambasada i konzulata.

"Austrija i Švajcarska su takođe ove godine odobrile Srbiji glasanje u školama i mimo svojih zvaničnih diplomatsko-konzularnih predstavništava, stoga, ukoliko su Austrija i Švajcarska to mogle da dozvole, naravno uz neke još veće zemlje poput SAD, ne vidim zašto Crna Gora ne bi mogla to da odobri i da završimo ovu priču koja zaista ne zaslužuje ovoliki ton i ovolike tenzije", navodi Radulović.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR