Glas Javnosti

SRPSKA LISTA POBEDILA U DESET OPŠTINA, Kurtijevo Samoopredeljenje doživelo DEBAKL

Politika
Autor: Glas javnosti

Prema preliminarnim rezultatima lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji, kandidati Srpske liste pobedili su u svih deset opština sa većinskim srpskim stanovništvom. Drugi krug biće održan samo u Klokotu, u kojem će se naći dva srpska kandidata.

Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija nije osvojio nijednu opštinu u prvom krugu, iako je u nekima nastupio kao najjača politička snaga. Na rezultate izbora za odbornike čekaće se još neko vreme zbog komplikovanije procedure prebrojavanja glasova.

Tokom noći sabirani su rezultati na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji, a u srpskim sredinama zabeležena je najveća izlaznost.

Srpska lista proglasila je pobedu svojih kandidata u svih deset opština sa većinskim srpskim stanovništvom.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je da su izbori bili borba za Zajednicu srpskih opština, dodajući da ukoliko Zajednica ne bude formirana, neće biti ni prištinskih institucija na severu KiM. Istakao je da srpske opštine ostaju u rukama srpskog naroda.

Prema preliminarnim rezultatima, Srbi su predsednike opština uspeli da izglasaju u prvom krugu lokalnih izbora u svim opštinama sa srpskom većinom, osim u Klokotu, gde će u drugom krugu biti dva srpska kandidata, javlja reporter RTS-a.

U ostalih 28 opština u kojima dominira albanska većina, u osam su predsednici izabrani u prvom krugu. Samooopredeljenje nije uspelo da održi pobednički duh na parlamentarnim izborima iz februara. Pokret Aljbina Kurtija nije osvojio nijednu opštinu u prvom krugu, iako je u nekima nastupio kao najjača politička snaga.

Međutim, Samoopredeljenje ima šanse, pošto će kandidati tog pokreta u drugom krugu nastupiti u 12 opština, između ostalih, u Prištini, Prizrenu, Đakovici, Gnjilanu i Podujevo.

Kada je reč o rezultatima izbora za odbornike skupština opština, na njih će se čekati još neko vreme zbog komplikovanije procedure prebrojavanja glasova.

 NE PROPUSTITE

Izbori su protekli mirno i regularno, bilo je incidenata na pojedinim biračkim mestima, ali to nije uticalo na regularnost izbora.
 

(Glas javnosti/ RTS)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR