Glas Javnosti
posta

SRBIJU OD SEPTEMBRA OČEKUJE TEŠKA DIPLOMATSKA BITKA: Sa afričkim i azijskim zemljama protiv Erdoganovog lobiranja za nezavisnost KIM!

Politika
Autor: Glas javnosti

Jesen i početak septembra donose nove diplomatske borbe naše zemlje protiv priznavanja nezavisnosti Kosova i Metohije. Beograd uveliko radi na planovima i taktici za slučajeve novih lobiranja stranih država za priznavanje Kosova.,

Deo strategije suprotstavljanja ovoj akciji - a koja se poslednjih dana najavljuje iz Prištine, ali i iz Ankare - biće intenziviranje dobrih odnosa koje Srbija ima sa brojnim afričkim i azijskim zemljama.

Prilika za to biće i obeležavanje šest decenija od osnivanja Pokreta nesvrstanih, 11. i 12. oktobra u Beogradu, na koje je šef diplomatije Nikola Selaković pozvao predstavnike zemalja članica, koje su do sada većinom stajale na stanovištu poštovanja međunarodnog prava i suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše države. Naruku bi moglo da nam ide i to što se u arapskom i afričkom svetu uglavnom ne gleda blagonaklono na nedavnu "izdaju" Prištine, koja je otvorila ambasadu u Jerusalimu. Takođe, i najava da bi Srbija mogla da donira vakcine protiv kovida 19 afričkim zemljama sigurno će doprineti doprineti razvoju naših višedecenijskih prijateljskih odnosa , prenose Novosti.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da će pitanje novih priznavanja pokrenuti ove godine u Ujedinjenim nacijama i na sastanku koji će imati sa američkim predsednikom DŽozefom Bajdenom.

Komentarišući najavu turskog predsednika da će pojačati lobiranje za nezavisnost tzv. Kosova, Vučić je podsetio da po Vašingtonskom sporazumu obe strane imaju obavezu da do 1. septembra ne rade ni na novim priznavanjima, ni na povlačenju priznavanja:

- Ako od 1. septembra, ili možda pre toga, krenu u akciju priznavanja mi ćemo se tome suprotstaviti. Turska je velesila, a Erdogan veliki lider, u poređenju sa njima mi smo mali i zanemarljivi, ali Srbija nije toliko mala da ne bi pokušala da se suprotstavi. Pokušaću da razgovaram sa njim. Srbija štiti svoje. Ovo nije tursko, pripada Srbiji. Nama ostaje jedino da se borimo za svoju zemlju i svoj narod. On je mnogo moćan, a mi nismo, ali verujem da će malo ublažiti svoj stav. Videćete da nismo onoliko mali koliko ja ponekad govorim - rekao je Vučić.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR