Glas Javnosti

Odjeci "Vašingtonskog" sporazuma: KOLIKO ĆE SRBIJU "KOŠTATI" ambasada u JERUSALIMU?

Politika
Autor: Glas javnosti

Odluka da se Ambasada Beograda u Izraelu izmesti iz Tel Aviva u Jerusalim, kao deo sporazuma koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpisao u Beloj kući u cilju nastavka dijaloga sa Prištinom, mogla bi da zakomplikuje spoljnopolitičku poziciju Srbije i oteža put ka Evropskoj uniji.

Koliko juče porukom upozorenja oglasio se Peter Stano, portparol EU. Nijedna država-članica EU nema ambasadu u Jerusalimu.

Bilo kakvi diplomatski koraci koji bi mogli dovesti u pitanje zajednički stav EU o Jerusalimu stvar su ozbiljne zabrinutosti i žaljenja, rekao je Stano. Agencija AP je ovo protumačila kao upozorenje Srbiji i Kosovu.

Nakon potpisivanja sporazuma u Vašingtonu, koji neki nazivaju „istorijskim“, u srpskim medijima pak još odjekuje vest o obavezivanju Beograda da premesti svoju ambasadu u Jerusalim do jula sledeće godine što nije učinila nijedna država sem SAD i Gvatemale.

Na isto se obavezala i kosovska strana a zauzvrat su dobili obećanje da će Izrael priznati nezavisnost Kosova. Zbog ovoga, pojedini analitičari ističu da Beograd ima „više štete nego koristi“ od sporazuma.

Ambasada Palestine u Beogradu već je reagovala po ovom pitanju ističući da je odluka o premeštanju ambasade Srbije protivna međunarodnom pravu.

Ambasador Palestine u Srbiji Mohamed Nabhan govorio je o tome, naglašavajući da se nada da će se Srbija predomisliti oko ovog poteza i očuvati dobre odnose sa palestinskim narodom.

– Srbija je nama tradicionalno prijateljska zemlja i mi ćemo učiniti sve da očuvamo dobre odnose. Međutim, to ne znači da mi prihvatamo najavljenu mogućnost premeštanja ambasade zbog toga što postoji Rezolucija 478 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) kojom se zabranjuje državama da premeštaju svoje ambasade u Jerusalim. Naravno, sve države imaju suvereno pravo da rade šta hoće, ali da vode računa o međunarodnom pravu. Kao što se mi držimo rezolucije 1244 i nismo priznali nezavisno Kosovo, isto tražimo od naših prijatelja - naglasio je Nabhan.

On dodaje da to ipak ne znači da će Palestina povući ekvivalentan potez i razmatrati priznanje nezavisnosti Kosova.

Spoljnopolitički komentator Milan Mišić ističe da ovakav potez predstavlja značajan zaokret u spoljnoj politici Srbije i prilično naglo usaglašavanje sa Sjedinjenim Državama.

– Mislim da smo na neki način i mi i kosovska delegacija iskorišćeni, s tim što je u našem slučaju šteta veća. Kada se podvuče crta – Kosovo je dobilo priznanje jedne važne države Izraela, a mi smo se, sa druge strane obavezali da učinimo nešto što sem Gvatemale, ne računam SAD koje su tradicionalno patron Izraela, niko nije učinio. Time smo prekršili jednu od rezolucija UN i dodatno smanjujemo stepe usaglašenosti sa spoljnom politikom EU kojoj težimo - upozorava Mišić.

 On dodaje da je uveren da će zbog ovog pitanja Srbija dobiti kritike već tokom aktuelne posete predsednik Vučića i delegacije Srbije Briselu.

– Pitanje je na koji način će te kritike biti saopštene ali posledice ćemo sigurno videti u dogledno vreme. Spekuliše se da bi neka od kaznenih mera moglo da bude neotvaranje poglavlja u procesu pregovora i zauzimanje oštrijeg stava prema nama u glavnim centrima Unije – Berlinu i Parizu.

Bivši ambasador Srbije u Berlinu i Londonu Ognjen Pribićević izjavio je da je odluka o preseljenju ambasade Srbije iz Tel Aviva u Jerusalim jedan od najznačajnijih spoljnopolitičkih poteza koji je Srbija povukla u poslednjih desetak godina.

- To je izuzetno hrabra, ali i rizična odluka. Hrabra zato što je samo Gvatemala pored SAD preselila ambasadu u Jerusalim. Značajna je jer približava Srbiju SAD - rekao je Pribićević.

On je ukazao da je ta odluka rizična jer neće naići na dobar prijem u muslimanskim zemljama, posebno u Palestini, Iranu i Turskoj.

I Dodik najavljuje preseljenje

Politiku Beograda u stopu sledi i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik te je najavio da će već u ponedeljak Predsedništvu BiH uputiti zahtev da BiH ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva premesti u Jerusalim.

- Ja ću uputiti Predsedništvu BiH zahtev da donese odluku i izmesti Ambasadu BiH iz Tel Aviva u Jerusalem, jer očigledno je da je to visoki interes SAD - kazao je Dodik na sednici Narodne Skupštine RS.

(Glas javnosti/Danas)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR