Glas Javnosti

Srbija ne planira da Hagu izruči Radetu i Jojića

Politika
Autor: Glas javnosti

Država Srbija nema nameru da uhapsi i da izruči sudu u Hagu funkcionere Srpske radikalne stranke Petra Jojića i Vjericu Radetu, obavestila je danas predsednica sudskog Mehanizma u Hagu, Grasijela Gati Santana Savet bezbednosti UN.

Umesto da izruče dvoje funkcionera SRS-a koji se terete ne za ratne zločine,već za navodno uticanje na svedoke, Srbija je spremna da im se pokrene sudski postupak u Beogradu.

Haški tribunal je u oktobru 2012. optužio Radetu i Jojića da su uticali na svedoke optužbe u haškom procesu protiv njihovog partijskog vođe Vojislava Šešelja tako što su im pretili, ucenjivali ih ili ih podmićivali da promene iskaz ili da ne svedoče. Dokaze za ovu tvrdnju nisu izneli pa je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u aprilu ove godine izjavio da Srbija neće izručiti i dodao da je to pitanje „odnosa prema državi”. Kaže da Srbija ima sporazum za izručenje državljana koji su optuženi za ratne zločine, ali da Jojić i Radeta nisu optuženi za zločine nego za nepoštovanje suda.


„Ovo nije pitanje nepoštovanja suda nego je pitanje za srpske organe”, rekao je Vučić i dodao da bi njima trebalo da se sudi u zemlji.

Grasijela Gati Santana navodi da su je vlasti Srbije nedavno obavestile da nemaju nameru da ispune naloge suda (za hapšenje Jojića i Radete). Kaže da je to razočaralo, ali ne i obeshrabrilo. Podvukla je da će nastaviti da zvaničnom Beogradu postavlja ovo pitanje „u nadi da će Srbija na kraju ispuniti svoju međunarodnu dužnost prema Povelji UN, kao što je uradila u nekoliko navrata u prošlosti, kada su u pitanju bili predmeti za nepoštovanje suda”.

Ponovivši da „Srbija ima nedvosmislenu obavezu da sarađuje sa Mehanizmom”, Gati Santana je podvukla da Savet bezbednosti u junu ove godine usvojio rezoluciju kojom su države snažno pozvane da sarađuju s tim sudom. Srbija je nekoliko puta izrazila spremnost da Jojiću i Radeti sudi pred domaćim sudovima.

A potpredsednik Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj za „Politiku” kaže da Haški tribunal još jednom služi kao sredstvo pritiska na Srbiju i sredstvo obračuna sa SRS, koju Zapad, bez obzira na trenutne političke prilike, još uvek smatra glavnim protivnikom kolonizacije Srbije i daljeg rastakanja naše zemlje.



„Takozvana saradnja sa Haškim tribunalom je otvoreno narušavanje časti i nacionalnog dostojanstva i Srbija više ne sme sebi da dozvoljava dalja poniženja. Haški tribunal, i njegov naslednik, su otvoreni instrumenti SAD i drugih zapadnih sila koji služe za uspostavljanje zvanične istine o raspadu Jugoslavije i jednostranoj krivici srpskog naroda i Srbija mora protiv toga da se bori, a ne da saučestvuje u toj antisrpskoj kampanji. Od samog osnivanja je jasno da Haški tribunal ne može i neće da uspostavlja pravdu, već je jedina namera bila projekcija političkih interesa Zapada”, kaže Aleksandar Šešelj.

Dodaje da ovo nastojanje rukovodstva takozvanog Rezidualnog mehanizma za krivične sudove ima za cilj između ostalog i produžetak mandata tog kvazi-suda, nastavak finansiranja i tih astronomskih plata sudija i tužilaca. Podseća da po našem ponižavajućem zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom uopšte ne postoji obaveza o isporučenju optuženih za nepoštovanje suda, što je krivično delo koje je Haški tribunal izmislio i predstavlja nonsens samo po sebi. „Samim tim što se naš pravni poredak u ovom slučaju ignoriše najbolji je pokazatelj koliko SAD, EU i NATO imaju poštovanja prema Srbiji. Ni malo”, zaključuje Aleksandar Šešelj.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR