Glas Javnosti

SRBIJA KUPUJE FRANCUSKE "RAFALE"! Vučić otkrio detalje: Već duže vreme pregovaramo (VIDEO)

Politika
Autor: Glas javnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, posle prikaza sposobnosti Vojske "Štit 2022", da se već duže vreme pregovara o kupovini 12 francuskih lovačkih aviona "rafal" i da se nada da će ih Srbija kupiti krajem ove ili naredne godine i da naredne godine očekuje pregovore s Velikom Britanijom o kupovini 12 lovačkih aviona "tajfun".

Vučić je posle prikaza, na kome je prvi put javnosti prikazan kineski protivvazdušni sistem FK-3, rekao da je Srbija dobila ono što je naručila i kupila 2019. godine, da je cena bila povoljna, tri do četiri puta jeftinija nego sledeći takav sistem i da je kupljen tako da se čuva i nebo i javni dug Srbije, i da će, kad država bude imala para, kupiti još.

Veoma odvraćajuće deluje prema svakom potencijalnom agresoru. Srbija je čuvar mira i stabilnosti i nastaviće to da bude, ali neće više dozvoliti da nekom bude kanta ili džak za udaranje, poručio je on.


Vučić je dodao da je protivvazdušna odbrana do nabavke kineskog sistema mogla da uočava 15 ciljeva u vazduhu istovremeno, a danas je ta cifra 90, i kad se nabave nove baterije, moći će i više stotina.

On je najavio nabavku novih helikoptera, a i potrebu dodatnih ulaganja u lovačko-bombardersku avijaciju, naglasivši da se razmišlja o više različitih vrsta aviona tog tipa, uključujući i jedan kineski, ali o tome se još nije ušlo u pregovore.


Vučić je ponovio da je Srbija neutralna zemlja i da mora da pronalazi rešenja da sačuva svoje nebo i svoju zemlju, a da će se vojska dalje opremati.

Ponosan sam na Vojsku Srbije i ogroman napredak, rekao je on.


Na prikazu je učestvovalo više od 1.000 pripadnika Vojske, više od 300 sredstava naoružanja i 60 letelica raznih vrsta, uključujući i bespilotne, a na kraju je priređen i vazduhoplovni defile.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR