Glas Javnosti

SRBIJA DOBILA NEKOLIKO ŽESTOKIH UDARACA: Opet crnogorski nož u leđa, neprijatno iznenadile Grčka i Slovačka! Mađarska oduševila!

Politika
Autor: Glas javnosti

Komitet ministara Saveta Evrope juče je prihvatio zahtev za prijem Kosova u Savet Evrope, a Srbija je tom prilikom popila nekoliko “gorkih pilula”.

To se pre svega odnosi na uzdržanost Grčke i Slovačke, dve od pet država koje inače ne priznaju nezavisnost Kosova i od kojih se očekivalo da glasaju protiv. Ministra spoljnih poslova Srbije Ivicu Dačića pogodila je i uzdržanost Ukrajine - jer Srbija jelte ima velikih problema zato što “brani teritorijalni integritet ove države”.

Glasanje je bilo više nego zanimljivo i puno preokreta. Protiv kosovskog zahteva za prijem u Savet Evrope bile su Rumunija, Kipar, Španija, Azerbejdžan, Gruzija i Srbija. Iznenađenje je bila Mađarska, koja je takođe glasala protiv, iako je ova država priznala nezavisnost tzv. "Kosova".

Zeleno svetlo su dale 33 zemlje, među kojima su iz regiona Crna Gora, Slovenija, Severna Makedonija, Hrvatska i Albanija…


Ono što je najviše iznenadilo srpske vlasti bile su uzdržane članice Komiteta ministara Saveta Evrope. To su: BiH, Grčka, Slovačka, Moldavija i Ukrajina.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić imao je vrlo “zanimljivu” izjavu posle glasanja.



On je rekao da je ovo dan kojeg će se Savet Evrope stideti i naveo da je delegacija Srbije, koja je glasala protiv, napustila salu posle glasanja, jer nije želela da dalje učestvuje u “tiradama“.

Da zanemarimo na trenutak činjenicu da je glasanjem “protiv” Srbija praktično prekršila sporazum iz Brisela i Aneks iz Ohrida s kojim se nedavno saglasio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, šta je najviše pogodilo Dačića?

Iako je pre samo nekoliko dana rekao da veliki broj država koje su priznale Kosovo smatraju da nije trenutak da se razgovara o prijemu Kosova u Savet Evrope, ispostavilo se i da države koje ne priznaju Kosovo polako menjaju stav – iz protiv u uzdržano. Među njima Slovačka i Grčka.


“Zaista smo razočarani stavom i pristupom Grčke i Slovačke kao članica EU koje su bile udržane, pre svega zbog toga smo od njih čuli da oni ne priznaju nezavisnost Kosova. Takođe bih podsetio da je BiH bila uzdržana. Zamislite te ironije. Zamislite kada bi se Republika Srpska sada prijavila za članstvo, kakva je to ironija i bezobrazluk, a nama drže predavanje da mi utičemo na rasturanje teritorijalnog integriteta BiH. Oni direktno učestvuju u rasturanju teritorijalnog integriteta Srbije“, rekao je Dačić.

Za rasturanje teritorijalnog integriteta Srbije, Dačić je optužio u Crnu Goru, a zatim se “obrušio” na Ukrajinu.

“Pogledajte koliko mi problema imamo da branimo teritorijalni integritet Ukrajine, koliko se napinjemo i glasamo svuda i pravdamo se zato što neko nas optužuje da ne podržavamo dovoljno teritorijalni integritet Ukrajine, a Ukrajina glasa uzdržano kada je reč o našem teritorijalnom integritetu. Apsolutno neprihvaljivo. Jermenija, takođe, nije bila u sali kada je bilo glasanje. Nismo očekivali takve poteze od tih zemalja“, rekao je Dačić.



Iz ove izjave moglo bi se zaključiti da je Srbija najveći saborac Ukrajini, da je uvela sankcije Rusiji i prekinula saradnju sa ovom državom. Pa se zato ministar Dačić sada čudi ovakvim ishodom glasanja. Takođe, trebalo bi napomenuti i da je predsednik Srbije nedavno prihvatio sporazum s Prištinom, u kojem se jasno navodi da se naša država neće protiviti prijemu Kosova u međunarodne organizacije, dakle i u Savet Evrope. Možda je onda uzdržanost nekih država i logičan sled…

Logike, međutim, nema mnogo, pa ni u jučearšnjoj izjavi srpskog predsednika.

Aleksandar Vučić je u obraćanju javnosti govorio o nedavno održanim izborima na severu Kosova, razočaran rezultatima. Tim povodom bi trebalo napomenuti da Srpska lista nije želela da učestvuje na ovim izborima, pa su shodno tome na čelo opština sa srpskom većinom izabrani Albanci. Dakle, Srbi više svojom voljom ne upravljaju severom Kosova. A predsednik je rekao sledeće:


„Lagali ste me i varali i sve nas i našu delegaciju oko razgovora koje smo vodili, zato vam ništa nisam ni potpisao. Jer sam na nos osetio da varate i lažete. Lagali ste nas govoreći da mora da se realizuje ZSO; pa tek tad da se govori o prvim srpskim obavezama. A na kraju kažu podržite nas u Savetu Evrope. Evo, nećemo. Ne pada nam na pamet, lagali ste nas i varali. Vi ste iz papira izbacili opstrakšn oko Saveta Evrope u Ohridu, te ga nema u implementacionom planu“, rekao je Vučić i dodao da moramo da vodimo računa o našem političkom okruženju, našem evropskom putu.

Čini se da smo na dobrom putu…

Glas javnosti/Nova

Glas javnosti/Nova

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Sara u 26.04.2023 19:42:08 h
     0 
Највеће разочарење за Србе је актуелна власт која већ 10 година издаје интересе Србије на свим фронтовима. Најтежи је непоштовање Устава и потписивање Бриселског споразума чији наставак сада гледамо. Али ту је и задуживање Србије кроз повластице за инвестиције , недоношење закона о забрани увоза ГМО хране, окретање леђа Русији и срљање у загрљај непријатеља, агресивно увођење у школе и јавне просторе традиција које руше породицу и промовишу агресиван наступ припадника ЛГБТ...