Glas Javnosti

SRBIJA ČEKA NA ZAKON O ISTOPOLNIM ZAJEDNICAMA: Čomić: 'Nedostaje kultura dijaloga i kompromisa'

Politika
Autor:

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić kaže da je cilj tog ministarstva da unapredi politički dijalog i nivo ljudskih prava, kako bi Srbiju za godinu dana Evropska komisija bolje ocenila.

- Društvu nedostaje kultura dijaloga i kompromisa, a da je to srž vladavine prava, da dijalog mora nekad početi, Srbija ima potencijal za bolje društvo - tvrdi ona.

Čomić je najavila da će ministarstvo osim dijaloga, predložiti razmatranje efekata Zakona o ravnopravnosti polova, kao i razmatranje Zakona o zabrani diskriminacije, Zakon o istopolnim zajednicama i još nekoliko rešenja u oblasti ljudskih prava. Narodni poslanici pohvalili su, kako su rekli, hrabrost Gordane Čomić da prihvati ulogu ministarke i izneli joj niz svojih predloga za unapređenje rada ministarstva na čijem je čelu.

Na sednici Odbora za ljudska i manjinska prava Čomić je istakla da je Srbija u poslednjem izveštaju Evropska komisija ocenjena najlošije, ocenom 2,2, pa je cilj da se za godinu dana situacija popravi za najmanje 20 odsto i sledeće godine bude bar 2,65.

Ona je rekla da svoj plan rada prvo predstavlja narodnim poslanicima jer je to po zakonu i jer želi da čuje mišljenja i sugestije.

- Rečenicu da je zakon dobar, ali nema političke volje da se sprovede krunićemo svakog dana jer je besmislena, i ne sme da ima ili nema volje da se zakon sprovede - rekla je Čomić.

Poslanik Srpske napredne stranke Nebojša Bakarec rekao da je Čomić doživela satanizaciju posle prihvatanja ministarske funkcije, ali da je dijalog potreban sa svim društvenim grupama i da je dobro što su predsednik republike i predsednica vlade tu temo podigli na nivo ministarstva. Poslanica Sandra Joković, sa liste "Aleksandar Vučić za našu decu", istakla je da kao predstavnica romske nacionalnosti smatra da je potreban sektor u ministarstvu koji će se baviti pitanjima Roma i da bi visokoobrazovani Romi mogli u ministrastvima za rad, prosvetu i u ovom novom ministarstvu daju veliki doprinos inkluziji Roma kao pomoćnici ministra ili državni sekretari, prenose mediji.

Njene stavove elaborirao je kolega sa iste liste Dragoljub Acković koji je rekao da su trenutno Romi u veoma teškoj situaciji i da analize pokazuju da je Rom šest puta siromašniji od Srbina ili drugog građanina.

- Kad sam 2012. otišao u Kancelariju za ljudska i manjinska prava tamo je radilo šestoro Roma, kad sam 2017. godine izašao tamo je ostala da radi samo jedna Romkinja - rekao je Acković.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR