Glas Javnosti

SRBIJA ĆE uskoro BITI NA  BALKANU, ONO ŠTO SU FINSKA I ŠVEDSKA u Skandinaviji

Politika
Autor: Glas javnosti

Ako mandatar za sastav nove vlade, Ana Brnabić, ispuni zahtev predsednika Srbije da u novom kabinetu ima pedeset odsto žena, Srbija će postati jedina balkanska zemlja u kojoj će dama ministara, biti  koliko i njihovih muških kolega.

Tom kombinatorikom svrstaće se u rang vodećih zemalja u Evropi, zajedno sa skandinavskim zemljama u kojima žene mogu da preglasaju muškarce. Ili bar da budu jednake, kako se to popularno kaže, ravnopravne. Čekajući formiranje nove vlade, a najavljeno je za danas posle sednice Predsedništva SNS u 17 sati da će mandatarka saopštiti imena članova,  jedino izvesno  za sada je da će ovo biti prvi kabinet u Nemanjinoj 11 sa najviše žena u  istoriji Srbije.

Skandinavijom vladaju žene

Najviše žena od evropskih vlada imaju skandinavske zemlje. Na čelu čak tri vlade u Skandinaviji (Norveška, Danska i Finska) su žene , dok jedino švedsku vladu vodi pripadnik jačeg pola.

Ubedljivu većinu žene  imaju u  Vlada Finske,  gde pored najmlađe premijerke u Evropi Sane Marin, koja ima 34 godine, resore vodi  njih   još 12 od ukupno 19 članova vlade.

Damama u Finskoj pripale su liderske pozicije u ministarstvima finansija, pravde, unutaršnjih poslova, lokalne uprave, obrazovanja, nauke i kulture, poljoprivrede, ekonomije, za socijalna pitanja, za  pitanja porodice, kao i za životnu sredinu i klimatske promene.

Foto: Facebook

Na čelu većine resora u Švedskoj su takođe žene i kada bi se glasalo po polu, na sednicama vlade mogle bi da preglasaju kolege, od kojih je jedan i premijer. Od 23 ministarstva , koliko ima švedska vlada, u 12 dirigentsku palicu drže žene. One vode ministarstvo spoljnjih poslova, zdravlja, socijalne politike, obrazovanja, visokog obrazovanja i nauke, životne sredine, poljoprivrede, rada i zapošljavanja, rodne ravnopravnosti, kulture i sporta, ruralnog razvoja…

Malo je drugačija situacija sa Danskom i Norveškom koje na čelu vlade imaju žene,a među članovima njihovog kabineta trećinu čine pripadnice lepšeg pola. U vladi danske premijerke Mete Frederiksen, članice njenog kabineta zadužene su za socijalna pitanja, decu i obrazovanje , nauku, kulturu, životnu sredinu, ali i odbranu.

Norveška premijerka Erna Solberg na čelu je vlade koja ima 19 resora, od kojih je sedam rezervisano za žene. Norvežankama su poverena ministarstva spoljnih poslova, pravde,regionalnog razvoja i digitalizacije, obrazovanja, poljoprivrede,industrije i energetike.

Koje resore vode dame najmoćnijih vlada Evrope  

Tri vlade zemalja koje važe za najmoćnije u Evropi u svojim redovima imaju takođe  žene.

Na čelu nemačke vlade je žena – Angela Merkel. Njen kabinet od 15 članova ima šest dama od kojih dve vode takozvana ministarstva sile – pravdu i odbranu. Ostale su zadužene za porodična pitanja, stare, žene i mlade, zatim za poljoprivredu, zaštitu životne sredine, kao i obrazovanje.

Foto: Youtube/Printscreen

Na čelu francuske vlade je  premijer Žan Kasteks, a u njegovom timu od 16 ministara, polovina su žene. Zadužene su za transformaciju javnog sektora, obrazovanje, pomorstvo, kulturu,lokalnu samoupravu, rad i zapošljavanje, odbranu i ekologiju.  

U kabinetu britanskog premijera Borisa Džonsona od 20 ministra, njih samo pet su pripadnice lepšeg pola. Kontroverzni Džonson je policiju poverio šarmantnoj Priti Patel, dok je ministarstvo trgovine i ravnopravnosti dao na upravljanje Elizabet Trus. Žena je na čelu resora za rad i penzije, a Britanija ima i jednu ministarku bez portfelja. Dom Lordova takođe vodi dama.

A šta je sa komšinicama?

U aktuelnim vladama zemalja koje okružuju Srbiju, najviše je dama u  Austriji i Bugarskoj. Vladu kojom predsedava Sebastijan Kurc čini 17 članova od kojih su osam žene. Austrijski premijer im je poverio resore odbrane, pravde, životne sredine, poljoprivrede, ekonomskih pitanja, saradnje sa EU, za prava žena, kao i umetnost, kulturu i sport koji su objedinjeni u jedno ministarstvo.  U kabinetu premijera Tomislava Dončeva koji ima isto resora kao i austrijski kolega, sedam su u rukama žena. Bugarke vode turizam, spoljne poslove, regionalni razvoj, rad i socijalnu politiku, pravdu, poljoprivredu i energetiku.

Rumunke od 17 vode dva ministarstva – obrazovanje, rad i socijalnu zaštitu,a treća žena u vladi je potpredsednica. Rekorder po najmanjem broju dama u premijerskom kabinetu, u ovom delu Evrope,  je mađarski premijer Viktor Orban. On je samo pravdu poverio ženi, a druga članica njegovog kabineta je ministar bez portfelja.

Dame na čelu ministarstava republika bivše Jugoslavije

Naše prve komšije s kojima smo nekada delili zajedničku državu nisu se proslavile promovisanjem ravnopravnosti u redovima svojih vlada.

Slovenci u kabinetu premijera Janeza Janše imaju samo tri žene. Jedna vodi resor pravosuđa, druga obrazovanja , nauke i sporta, a treća je ministar bez portfelja.

U vladi Andreja Plenkovića, Hrvati imaju od 17, samo četiri žene  koje vode ministarstva. Zadužene su za regionalni razvoj, turizam i sport, poljoprivredu i kulturu s medijima.

Kabinet makedosnkog premijera Zorana Zaeva krase samo četiri dame. Ostalih 11 članova su muškarci. Zaev je poverio ženi da vodi resor odbrane zemlje, a njenim koleginicama u Vladi rad i socijalnu politiku, obrazovanje i kulturu.

U vladi Federacije Bosne i Hercegovine ubedljivo vode muškarci. Njih je 12, dok je žena samo tri. One se bave ekologijom i turizmom, kulturom i sportom , kao i finansijama.

Ni odlazeća Vlada crnogorskog premijera Duška Markovića ne može da se pohvali velikim brojem koleginica. Od 17 članova njegovog kabineta samo četiri su žene. Jedna ministar bez portfelja , a ostale vode: javnu upravu, ekonomijiu i nauku.

(Glas javnosti/ O.M)

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR