Glas Javnosti

SRBI NA KOSOVU PEVAJU "IZAĐI MALA" ISPRED KORDONA: Evo čija je to PESMA i o čemu zapravo govori (VIDEO)

Politika
Autor: Glas javnosti

Kako se može videti na snimcima objavljenim na društvenim mrežama, građani ispred opština uglas pevaju: "Izađi, mala, izađi bar na tren..."

Od jutros u opštini Zvečan, Zubin Potok i Leposavić vlada opsadno stanje. Građani se okupljaju ispred zgrada opštine koje su opkolili kosovski specijalci i snage Kfora. 

U opštini Zvečan nalaze se oklopna vozila kosovske policije za razbijanje demonstracija.

Kako javlja izveštač RT Balkan jake kosovske policijske snage opkolile su zgradu opštine. Njihovi specijalci naoružani su dugim cevima, imaju štitove, pancire i svi nose gas maske.

Odmah ispred njih postavljen je obruč Kforovih vojnika, među kojima su poljske i američke snage, i primećeno je da uz cevi nose duple šaržere i gas maske.

Jedna veća grupa radnika opštine prošla je pored Kfora i ušla u zgradu opštine, došlo je do guranja. U jednom trenutku radnici su poprskani biber sprejom i morali su da se povuku nazad ispred zgrade opštine.

Kfor je svojim vojnicima pokrio gotovo svaku ulicu i ćošak u Zvečanu i forimirao kordon između policije i okupljenih Srba.



Kako se može videti na snimcima objavljenim na društvenim mrežama, građani ispred opština uglas pevaju: "Izađi, mala, izađi bar na tren..."

Zanimljivo je da je reč o hitu Ferida Avdića.


Avdić je počeo da peva u sarajevskim restoranima i kafanama 1979. godine, a prvu singl ploču je snimio dve godine kasnije. U jednom intervjuu je ispričao kako je počeo profesionalno da se bavi muzikom. Naime, kao mladić je šetao Ilidžom i prolazio pored restorana Topola gde je svirao orkestar Ibre Mangafića. Zamolio je šefa orkestra da otpeva jednu pesmu. Na sreću, Ibro mu je dozvolio te su prisutni mogli da čuju njegovu interpretaciju numere „Lijepi dani mog djetinjstva”. Publika je bila oduševljena, baš kao i Magnafić koji mu je odmah ponudio ugovor. Bio je to početak njegove karijere, ali pevač kaže da je na vreme shvatio da mora mnogo da radi na sebi kako bi opstao u tom svetu. Išao je na časove pevanja kod kompozitora, producenta i aranžera Joze Penave od koga je, kaže, mnogo naučio.

Zanimljivo je to da na albumu „Monopol” iz 2013. godine sarađivala skoro cela porodica Avdić. Na Ilidžanskom festivalu je nastupao 2017. godine sa pesmom „Kada Bosnom behar probehara”. Premda je i sam bio svestan da numera zaslužuje neku od nagrada, to se nije desilo. Jednom prilikom je priznao da su se organizatori potrudili oko svega, ali da je on bio diskriminisan na tom festivalu.

Ferid Avdić je jedan od najuspešnijih izvođača narodne muzike i interpretatora sevdalinki svoje generacije. Husein Kurtagić ga je uvrstio među kreatore novog talasa koji se tada zvao folk, a danas je izraz za narodnu pesmu. U svojoj karijeri je ostvario milionske tiraže, te imao priliku da nastupa širom Evrope, gde je i danas rado viđen gost.

Tekst pesme "Izađi mala"

Ja sam noćas snio da sam s tobom bio
Ali to je samo san
Lijepa si mi bona, slatka k’o bombona
K’o najljepši majski dan

REF.
Izađi mala, izađi mala
Izađi bar na čas
Hoću da te vidim, hoću da te ljubim
Hoću da ti čujem glas (x2)

Livadama cvijetnim sa srcima sretnim
Šetaćemo dugo mi
Čekaćemo zore k’o svi što se vole
Sami draga ja i ti

REF.
Izađi mala, izađi mala
Izađi bar na čas
Hoću da te vidim, hoću da te ljubim
Hoću da ti čujem glas (x2)

Ja ću s tobom biti i o sreći sniti
Neće više biti san
Ljubiću te dugo, dugo, dugo, dugo
Najljepši bićemo par

REF.
Izađi mala, izađi mala
Izađi bar na čas
Hoću da te vidim, hoću da te ljubim
Hoću da ti čujem glas (x2)


Glas javnosti

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR