Glas Javnosti

SRBI NA BARIKADAMA VEĆ 12 DANA: Noć protekla mirno, čulo se više detonacija u Kosovskoj Mitrovici

Politika
Autor: Glas javnosti

Blokade na severu Kosova i Metohije ušle su u 12. dan, a Srbi su na barikadama u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić. Kako kažu, biće uklonjene kada budu oslobođeni Miljan Adžić, Dejan Pantić i Slađan Trajković, ali i kada se specijalne snage kosovske policije povuku sa severa pokrajine.

Prelazi Jarinje i Brnjak su zatvoreni 12 dana, pod kontrolom kosovske policije. Mirno je, ali vlada opreznost. Krizni štab srpskog naroda sa severa Kosova i Metohije pozvao je na najveći protest ikada, a zakazao ga je za četvrtak u podne.

Noć na barikadama protekla je mirno. Tokom noći čulo se više detonacija u Mitrovici, koje su postale svakodnevnica. Nema informacija šta je izazvalo detonacije, da li je policija uništavala pirotehnička sredstva ili je cilj uznemiravanje javnosti. Kod Srba veću zabrinutost, međutim, izazivaju stalni zahtevi iz Prištine da se uklone barikade.

Policijske patrole se nalaze na više punktova u mešovitim sredinama poput Bošnjačke mahale ali i na putu između Mitrovice i Zvečana.

KFOR DRŽI ISPRAZNE GOVORE

Kfor poziva sve strane na KiM da omoguće bezbednost i slobodu kretanja i da rešenje situacije treba tražiti putem dijaloga.

S druge strane, advokati uhapšenog bivšeg policajca Dejana Pantića, koje je angažovala Kancelarija za Kosovo i Metohiju u petak su opet tražili sudu u Prištini da se njegovom sinu i supruzi omogući da ga čuju bar na minut, ali peti dan sud ne odgovora, saopštio je direktor Kancelarije za Kiosovo i Metohiju Petar Petković.

Dejan Pantić

Porodica Dejana Pantića otišla je samoinicijativno do baze specijalnih kosovskih jedinica blizu administrativnog prelaza Jarinje, ali ni posle 12 dana nije im bilo dozvoljeno da stupe u kontakt sa Dejanom, a jedino što su uspeli bilo je da predaju odeću i stvari za ličnu higijenu, rekao je prethodno Pantićev sin Predrag za Kosovo onlajn.

Krizni štab srpskog naroda pozvao je na protest u 12 časova u Rudaru kod Krsta zbog, kako su rekli, najnovijih pretnji Aljbina Kurtija i direktne podrške nemačkog ambasadora u Prištini Jorna Rodea Kurtiju.

Srpska lista "najoštrije osuđuje crtanje mete na čelu predsedniku te stranke Goranu Rakiću od strane ministra policije Dželala Svećlje koja dolazi neposredno nakon pretnji Aljbina Kurtija upućene Srbima na barikadama". Svečlja je juče optužio Rakića da 11 dana "održava barikade" i blokira mogućnost delovanja kosovke policije i kretanje građana na Kosmetu.

Glas javnostiIKurir/RTS

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR