Glas Javnosti

SRBI JOJ I DALJE TRN U OKU: Olbrajtova ima NOVI PAKLENI PLAN za priznanje KOSOVA!

Politika
Autor: Glas javnosti

Bivša državna sekretraka SAD Madlen Olbrajt, u Kongresu je juče iznela predloge kako bi šef SAD Džo Bajden trebalo da se ponaša prema Balkanu kada stupi na dužnost novog američkog predsednika.

Naime, albanski lobisti pokrenuli su novu misiju s ciljem da novom predsedniku SAD Džozefu Bajdenu trasiraju spoljnu politiku prema zapadnom Balkanu, koja podrazumeva žestoke pritiske na Srbiju da prizna nezavisno Kosovo.

Pred Komitetom za spoljne poslove Predstavničkog doma Američkog kongresa, kojim predsedava kongresmen Eliot Engel, inače poznati albanski lobista, juče je organizovano saslušanje o strategiji za ovaj region, koja se predlaže novoj američkoj administraciji.

Pored Engela, još najmanje dvoje učesnika ove debate su žustri zagovornici nezavisnosti Kosova - bivša državna sekretarka SAD u vreme bombardovanja Srbije 1999. Madlen Olbrajt (83) i profesor na univerzitetu "Džons Hopkins" Danijel Server.

Pretnja sankcijama

U ovom sastavu kreiraju se preporuke za Bajdenovu administraciju koja će naredne četiri godine možda i presudno delovati i usmeravati tokove na Balkanu, pre svega one koji se tiču budućnosti BiH i ishoda dijaloga Beograda i Prištine. Dnevni avaz je, pozivajući se na svoje izvore, objavio kakvo će biti obraćanje Servera i, prema tim informacijama, on će pozvati buduću administraciju SAD na snažniji angažman u sprečavanju secesije Republike Srpske i punom priznavanju državnosti Kosova.

Zastava takozvanog Kosova

- SAD bi trebalo da pritisnu Evropljane da sankcionišu one koji zagovaraju nezavisnost RS... Sve što sam predložio biće lakše ako Srbija pomogne", reći će Server, uz napomenu da Kosovu treba konačno priznati nezavisnost. "Glavni američki cilj dijaloga je uzajamno priznavanje i razmena ambasadora. Predsednik Bajden i nemačka kancelarka Angela Merkel trebalo bi eksplicitno da objave ovaj cilj i da pritisnu članice EU koje nisu priznale tzv. republiku Kosovo da izjave da će ga priznati najkasnije dok to učini i Srbija. Članstvo u UN će zahtevati od Amerikanaca da uvere Rusiju i Kinu da ne stavljaju veto - naveo je Server a objavio je Dnevni avaz.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR