Glas Javnosti

SRBI BOJKOTOVALI, REFERENDUM PROPAO: Glasale 253 osobe od 46.556 upisanih građana

Politika
Autor: Glas javnosti

Centralna izborna komisije na Kosovu i Metohiji saopštila je da su 23 biračka centra zatvorena na vreme u 19 sati, a da su na na referendumu o smeni lažnih gradonačelnika u četiri opštine na severu glasala ukupno 253 birača, odnosno 0,54 odsto građana sa pravom glasa.

U Severnoj Mitrovici glasale su 111 osobe (0.59%), Zvečanu nijedna (0%), Leposaviću 124 (0,91%), dok je u Zubinom Potoku glasalo 18 (0.26%).

Pravo glasa na referendumu za smenu gradonačelnika četiri opštine na severu Kosova imalo je 46.556 građana.

U Leposaviću biračko pravo imale su 13.674 osobe, a u Severnoj Mitrovici 18.796.

Pravo glasa imalo je 6.877 građana Zubinog Potoka, a u Zvečanu - 7.209 birača.

U četiri opštine na severu Kosova danas je bio organizovan referendum o opozivu gradonačelnika albanske nacionalnosti, izabranih prošle godine glasovima nekoliko procenata birača, a srpske partije na Kosovu pozvale su na bojkot.

Da bi referendum uspeo potrebno je da izađe 50 odsto plus jedan upisanih birača. 

Predsednik Centralne izborne Komisije Krešnik Radonjići izjavio je na konferenciji za medije da je inicijativa građana za smenu gradonačelnika četiri opštine na severu propala.

„Oslanjajući se na podatke o izlaznosti birača u ovom procesu, obaveštavamo vas da većina upisanih birača nije glasala kako je propisano članom 72. Zakona o lokalnoj samoupravi u Republici Kosovo, tako da nije postignuto potrebnih 50 odsto, stoga zaključujemo da je građanska inicijativa za smenu predsednika opština Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica propala“, rekao je Radonjići.


(Foto: Jutjub)

On je istakao da je CIK, uprkos izazovima, maksimalno posvećena i da je preduzela sve neophodne korake da organizuje proces glasanja u ovim opštinama, „dokazujući svoju veliku posvećenost da građanima omogući da ostvare svoje demokratsko i zakonsko pravo“.

„Na kraju, želim da se zahvalim svom osoblju, drugim institucionalnim akterima i posmatračima koji su pomogli CIK-u u organizaciji ovog procesa. Takođe izražavamo zahvalnost na radu medija i kontinuiranom informisanju sa terena“, rekao je Radonjići.

 Na prošlogodišnjim izborima za gradonačelnike na severu, kada su izabrani albanski gradonačelnici, izašlo je 1.532 glasača. U opštini Leposavić glasalo je ukupno 136 građana, u Zubinom Potoku ukupno 377, u Zvečanu 193, a u Severnoj Mitrovici njih 826.
Glas javnosti/Kosovo onlajn

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR