Glas Javnosti

SRBI 15. DAN NA BARIKADAMA: Priština spiskovima za hapšenje dodatno ojačala jedinstvo i volju naroda da se brani

Politika
Autor: Glas javnosti/Kurir

Srbi su na barikadama na severu Kosova i Metohije dočekali 15. jutro, tražeći slobodu za uhapšene i povlačenje kosovskih specijalaca sa severa.

Među okupljenim građanima prethodbe noći, još jedne koju su proveli pod vedrim nebom, glavna tema su bili spiskovi za hapšenje Srba koje je juče objavio poslanik Samoopredeljenja Armend Muja.

Kako kažu, takve poruke zvaničnika iz Prištine ih još više učvršćuju u nameri u svojim zahtevima za oslobađanje Pantića i drugih uhapšenih Srba.

Barikade su postavljene u Rudaru, Lešku, Ibarskoj Slatini i još na nekoliko mesta na glavnim putnim pravcima na severu Kosova, koji iz Mitrovice i Zvečana vode prema Leposaviću i Zubinom Potoku i prema administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, piše Kosovo onlajn.

Uhapšeni Djan Pantić još se nalazi u pritvoru na administrativnom prelazu Jarinje.

Iz Prištine poručuju da barikade treba nasilno ukloniti, međutim komandant Kfora general-major Anđelo Mikele Ristuća izjavio je sinoć da je dijalog ključ u nalaženju rešenja za sirivanje tenzija na severu Kosova i Metohije.


Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost rekao je za Kurir da su Srbi jasno pokazali da nemaju nameru da se povinuju Kurtiju i ustuknu pred njegovim nasiljem.

- Ali isto tako Srbi su duboko svesni da eskalacija sukoba ne ide u korist srpskog nacionalnog interesa i srpske države. Važno je bilo da ovaj skup protekne mirno i da se pošalje poruka jedinstva i odlučnosti da će se Srbi na severu u svakom slučaju usprotiviti i mirnim putem braniti od represivnih akcija Prištine. To je bio politički odgovor na ova dešavanja i poruka Kurtiju da neće uspeti u nameri da razbije jedinstvo srpskog naroda, što je primarni zadatak i suština ove njegove akcije.

Sever Kosova i Metohije je u fokusu konstantno, a upravo Kurti ga je stavio u fokus. Tamo Srbi imaju najveću kompaktnost i centar su otpora srpske zajednice. Zato Kurti pokušava da ih politički slomi, ali i protera - ocenio je naš sagovornik.

Podsetimo, Srpska lista saopštila je da je Priština objavila novu listu za progon Srba.

Na listi je skoro kompletno rukovodstvo Srpske liste, ugledni Srbi sa Kosova i Metohije, ali i brat i sin predsednika Aleksandra Vučića.

NOVE PRETNJE IZ PRIŠTINE

Još jedna otvorena pretnja stiže iz Prištine: ukoliko misija Kfor ne ukloni barikade na kojima Srbi već 15 dana traže osnovna prava, to će učiniti kosovska policija. Vlast premijera privremenih institucija na KiM Aljbina Kurtija samo traži alibi za obračun s našim narodom, pa proteste na barikadama proglašavaju za glavni problem u južnoj srpskoj pokrajini.

Ne pominjući da su se Srbi odlučili na ovaj potez posle godina maltretiranja, nepoštovanja Briselskog sporazuma, izbegavanja da se formira Zajednica srpskih opština, hapšenja bivših policajaca bez obrazloženja, i upada Kurtijevih specijalaca na sever, tzv. ministar unutrašnjih poslova DŽeljalj Svečlja rekao je da je sigurnosna situacija pogoršana i da se čeka da Kfor reaguje i skloni barikade, a, ukoliko se to ne dogodi, kaže da će onda - kosovska policija.

- Kfor već neko vreme traži da sami uklone barikade. Sada čekamo da ispune obavezu. Imamo policajce na Jarinju i Brnjaku. Verujem da su Kfor i međunarodni faktori opredeljeni da to učine što pre. Zbog veće stabilnosti, čekamo da to učine oni koji su postavili barikade ili Kfor. Čekanju je došao kraj - rekao je Svečlja, i dodao da prikupljaju podatke o jednom od lidera SL Milanu Radoičiću i da će uskoro pasti u njihove ruke.





 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR