Glas Javnosti

SRAMNO! NEMAČKA FALSIFIKUJE REZOLUCIJU 1244 O KOSOVU: Šta se krije iza skandaloznog udara ambasadorke? ZAŠTO ĆUTI SRBIJA?

Politika
Autor: Glas javnosti/Novosti

Strategija zapadnih centara moći da tretiraju međunarodne dokumenae i sporazume kao "švedski sto", sa kojeg uzimaju samo ono što im odgovara, kulminira na slučaju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koju pojedine diplomate na sve načine pokušavaju da, ako ne sruše, onda grubo falsifikuju.

Od trenutka kada je Beograd najavio zahtev Kforu da odobri povratak do 1.000 pripadnika naših snaga bezbednosti u pokrajinu, zapadni zvaničnici utrkuju se u slanju poruka da srpskoj vojsci i policiji tamo nije mesto. Predstavnici Nemačke, koja već mesecima zdušno podržava, a po mnogima i inspiriše destruktivne poteze premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija, otišli su i korak dalje.

Tako je nemačka ambasadorka u Beogradu Anke Konrad juče poručila da "po stavu Nemačke, Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN ne daje osnov za povratak srpskih snaga na sever Kosova, ali da je Kfor taj koji treba da da odgovor na zahtev Srbije i da treba sačekati taj odgovor".

Ova izjava neodoljivo podseća na "stil" Kurtija koji je najpre govorio da u Briselskom sporazumu nema obaveze Prištine da formira Zajednicu srpskih opština, a zatim i da ovaj dokument uopšte ne postoji!

Naprasnu zaboravnost i selektivno čitanje međunarodnih dokumenata Prištine i njenih zapadnih saveznika demantuje sam tekst Rezolucije 1244, u čijem članu 4 se jasno navodi:



"Potvrđuje se da će posle povlačenja, dogovorenom broju jugoslovenskog i srpskog vojnog i policijskog osoblja biti dozvoljen povratak na Kosovo radi obavljanja dužnosti u skladu sa aneksom 2".

A aneks dva ne ostavlja nikavu dilemu da Srbija, s obzirom na aktuelnu situaciju i teror Prištine nad našim narodom i te kako ima pravo da traži povratak svojih snaga u pokrajinu. Jer, po Rezoluciji 1244, Beograd to može da traži kako bi ostvario vezu sa međunarodnom civilnom misijom i međunarodnim bezbednosnim prisustvom; za obeležavanje/čišćenje minskih polja; održavanje prisustva na mestima srpske kulturne baštine; održavanje prisustva na glavnim graničnim prelazima.

Premijerka Ana Brnabić ponovila je juče da je duboko razočarana shvatanjem demokratije, odnosno poimanjem ljudskih prava Brisela i Vašingtona. Ona je dodala da je ovog meseca bilo 16 brutalnih provokacija od strane Prištine, pre svega upad ROSU na sever KiM, da se ne zna gde je protivpravno privedeni Dejan Pantić, sa kojim se porodica nije ni čula, a da Brisel na sve to ćuti.

Upozorila je da je procena svih bezbednosnih službi da je situacija dovedena na ivicu sukoba i oružanog konflikta. Naglasila je i da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastaviti stalne razgovore sa predstavnicima međunarodne zajednice, pre svega Brisela, da su oni svakodnevni, kao i kontakti sa Srbima sa KiM. Vučić će se, inače, danas u Beogradu sastati sa komandantom Komande združenih snaga NATO, admiralom Stjuartom Mančom.

 - Srbi sa KiM nemaju više poverenja u predstavnike međunarodne zajednice i oni samo žele implementaciju Briselskog sporazuma. Srbi su na barikadama da bi podsetili EU na Briselski sporazum. Ko će garantovati neki novi sporazum, a koji će zahtevati nove ustupke od Srba, ako 10 godina ne mogu da sprovedu Briselski sporazum za koji je garantovala EU - navela je premijerka.

Brnabićeva je rekla da su ocene Kurtija da je zahtev Beograda za povratak srpske vojske i policije na KiM užasno opasne i podsetila da je Kurti usred Berlina rekao da za njega ne postoji Briselski sporazum i da Nemačka nije reagovala. Niko nije reagovao ni kada je i zvanično prekršio Vašingtonski sporazum aplikacijom Prištine za članstvo u EU, što je svojevrstan presedan i brutalno kršenje i međunarodnog prava, evropskih normi i prava.

Reagovao je i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković:

- Kakav je to princip nemačke ambasadorke da ono što je eksplicitno napisano u Rezoluciji 1244, poput vraćanja vojske na KiM - nema osnova, a da ono što ne postoji u Rezoluciji, poput kršenja teritorijalnog integriteta Srbije - ima osnova. Gde je tu međunarodno pravo?!

Kurti je i juče nastavio u istom maniru, pa je ponovio da je zahtev Srbije Kforu za povratak naše vojske i policije nerealan zahtev i "izraz bespomoćnosti":
- Ovim zahtevima pokazuju da su ostali u 19. i 20. veku. Naravno, NATO će biti protiv. Oni takođe dobro razumeju da ti jadni srpski vojnici, za koje tvrde da će ih dovesti u našu zemlju, nemaju gde da dođu na Kosovo. Oni koji žele da Srbija bude Rusija i istovremeno imaju za cilj da destabilizuju Kosovo neće u tome uspeti.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR