Glas Javnosti

SPREMNI SMO DA UGOSTIMO VUČIĆA I KURTIJA: Portparol EU o situaciji na KOSOVU - glavna reč: "Održivo rešenje"

Politika
Autor: Glas javnosti

On je naveo da će specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak i američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar danas posetiti Prištinu, a da će sutra biti u Beogradu.

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da je najvažnije da Beograd i Priština preduzmu konkretne korake za deeskalaciju situacije na terenu, prenosi Kosovo onlajn.

Stano je pozvao obe strane da rade na pronalaženju održivog rešenja i dodao da je dijalog pod pokroviteljstvom EU prava platforma za to.

"Uvek smo spremni da ugostimo i pozovemo na sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, kada se steknu uslovi za to i kada njih dvojica budu pristala", rekao je Stano na konferenciji za medije.

On je naveo da će specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak i američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar danas posetiti Prištinu, a da će sutra biti u Beogradu.

Istakao je da će njih dvojica da ponove evropske i američke pozive da se deeskalira situacija i da se preduzmu koraci ka postizanju održivog rešenja.

Kako je rekao, Lajčak će nakon posete, o stanju na terenu obavestiti visokog predstavnika EU Žozepa Borelja, koji će o tome izvestiti zemlje članice, nakon čega će one doneti odluku o narednim koracima.

Stano je podsetio da je Borelj, u ime svih 27 članica EU, pozvao dve strane na preduzimanje mera za deeskalaciju situacije na Kosovu i Metohiji.

Podsećamo da u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, ispred zgrada lokalne samouprave, Srbi već osmi dan protestuju, tražeći da pripadnici policije napuste opštinske zgrade u koje su nasilno ušli, uvodeći albanske gradonačelnike.

Glas javnosti

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR