Glas Javnosti

SPREMA LI SRBIJA NOŽ U LEĐA RUSIJI: Ministar Rade Basta traži uvođenje SANKCIJA, podržao ga Đorđe Milićević iz SPS

Politika
Autor: Glas javnosti

Ministar privrede Rade Basta traži da se Vlada Srbije hitno izjasni o uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji zbog agresije na Ukrajinu. Da li ovo nagoveštava zaokret u politici Srbije prema zvaničnoj Moskvi ostaje da vidimo, ali svakako je interesantno da je ovaj Bastin predlog podržao i ministar bez portfelja i potpredsednik Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević.

“Naša zemlja već plaća veliku cenu zbog neuvođenja sankcija Rusiji i to postaje neizdrživo. Ja kao ministar privrede da gledam koliki se pritisak vrši na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a da mi ćutimo, to ne mogu da prihvatim. Zato sam za uvođenje sankcija Rusiji, stojim uz predsednika Vučića u odbrani državnih i nacionalnih interesa i imam apsolutno poverenje u njega. Zato od Vlade Srbije i svih ministara tražim da se izjasne po ovom pitanju”, poručio je ministar Basta.

Istakao je i da kao zemlja koja je i sama kroz istoriju bila suočena sa sankcijama i čiji je narod trpeo teške ekonomske posledice, nismo doneli tu odluku jer smo se nadali da će se sukobi okončati, da će prevladati razum i da će dve strane konačno sesti za pregovarački sto.


Đorđe Milićević

“Nažalost, sa protokom vremena suočeni smo sa jednom novom realnošću. Sukobu se ne vidi kraj, a razuma kao da je ponestalo. U sukobu velikih uvek stradaju male države i usled globalnih previranja Srbija je suočena sa strahovitim pritiscima”, upozorava Basta.

Prema njegovim rečima, potrebno je da Vlada Srbije donese jedinstven stav o tome u kom pravcu će zemlja dalje ići.

“Od početka rata osuđujemo rusku agresiju na Ukrajinu, ali istovremeno štitimo nacionalne interese u odnosima sa Ruskom Federacijom. Zbog toga se u prvi mah nismo pridružili velikom broju zemalja koje su uvele sankcije zemlji agresoru. Ipak, situacija se svakim danom sve više komplikuje, a zapadne zemlje oštro zameraju Srbiji zbog toga što se nije priključila sankcijama”, dodaje Basta.


Uveren je i da će rukovodstvo Srbije na čelu sa predsednikom Vučićem učiniti sve da sačuva mir i stabilnost.

“Ekonomija je ključna za Srbiju i zato kao ministar privrede ukazujem da i pored teške spoljnopolitičke situacije moramo da sačuvamo privredni rast i da se borimo da naši građani bolje žive. Srbija ima svoju ozbiljnu, odgovornu i samostalnu politiku i nastaviće da štiti svoje građane”, zaključio je Basta.

Interesantno je da je ovaj poziv Vladi Srbije da uvede sankcije Rusiji podržao i ministar bez portfelja iz redova SPS Đorđe Milićević.

Iako je ova stranka na čelu sa liderom Ivicom Dačićem od početka sukoba u Ukrajini propagirala stav da Rusiji ne treba uvoditi sankcije.

Glas javnosti/Nova

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od ZV u 14.03.2023 02:18:03 h
     0 
Izdajnici Rade Basta i Djordje Milicevic hitno da podnesu ostavke . U slacaju da ne budu smenjeni , vrh vlasti ce stati u isti red sa njima.
od Сара u 13.03.2023 18:40:35 h
     0 
Господе Боже! Зар они не виде да будућност света није у декадентном западу у коме је све мање слободе, демократије, истине, правде, а из кога нам долазе све неморалнији и изопаченији захтеви. Западне инвестиције којим се толико хвале наши властодршци плаћене су огромних олакшицама и подстицајима из бзџета, тј. од грађана Србије. Да има памети, окренули би се на исток.