Glas Javnosti

SVET FUDBALA SE ZATRESAO IZ TEMELJA: Finale Lige šampiona prodato za 2,4 milijarde evra

Fudbal
Autor: Glas javnosti

Najmanje jedno finale Lige šampiona do 2030. godine biće odigrano u Abu Dabiju nakon što je UEFA potpisala 2,4 milijarde evra vredan ugovor o saradnji sa Vladom UAE kao vid borbe protiv Superlige, Saudijaca i FIFA.

Ova stavka uključena je u ugovor o pravima prenosa takmičenja koja organizuje UEFA, tako da bi utakmica za titulu prvaka Evrope mogla uskoro da bude preseljena u Emirate

Ovu senzacionalnu priču objavio je španski dnevnik „OK Diario“.

Prema istim izvorima pregovori između marketing tima UEFA i Ministarstva kulture i Turizma UAE trajali mesecima i da je na kraju postignut dogovor koji je, na kraju, dobio dozvolu od strane najviših instanci, predsednika UEFA Aleksandra Čeferina i premijera Emirata, Mohamedom bin Rašid Al Maktoumom.

Navodno će uskoro biti i potpisan šestogodišnji ugovor o distribuciji TV prava za UEFA takmičenja, koji će važiti do 2030. godine i da će u međuvremenu Abu Dabi, kao grad kojim zapravo upravlja kraljevska porodica Bin Zajed, biti proglašen za jednog od domaćina finala Lige šampiona.

Španci čak navode da je ovaj ugovor zapravo posledica očekivanog poraza UEFA u slučaju koji se protiv klubova organizatora famozne Superlige vodi pred Sudom pravde Evropske unije u Luksemburgu, nakon čega će Real Madrid, Barselona i Juventus (kao tri preostala kluba u formiranoj Superligi) dobiti odrešene ruke da dalje razvijaju svoj projekat. Pretpostavlja se da će četiri kluba saudijske Pro lige biti deo buduće Superlige i da će evropski „begunci“ dobiti ogroman budžet od saudijskih prinčeva za razvoj ovog globalnog takmičenja, a sve uz tihu podršku FIFA.



Zato, navodi se u tekstu, Čeferin želi da obezbedi što više novca, što bolje uslove, što veći nagradni fond kako bi UEFA imala čime da se „brani“ od napada superligaških lobista.

Ugovor bi trebalo da bude ozvaničen 8. februara 2024. na zasedanju Izvršnog odbora UEFA. Na realizaciji ubrzano radi Generalni sekretar Đorđo Marketi.

Grad Abu Dabi postao bi glavni sponzor UEFA, a za organizaciju samo jedne utakmice bilo bi odvojeno 120 miliona evra. Ovaj grad bio bi redovan domaćin evropskog Superkupa, čiji će format biti promenjen i broj učesnika povećan na četiri.

Pretpostavljamo da se ljubiteljima klasičnog evropskog fudbala, sportskim tradicionalistima i zanesenjacima, diže kosa na glavi od ovog teksta.

Glas javnosti/Sport klub

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR