Glas Javnosti

SPORAN NOVI KOLEKTIVNI UGOVOR KOMPANIJE ZIĐIN: Sindikati traže od države da reaguje ZBOG NEPRAVILNOSTI!

Politika
Autor: Glas javnosti

Zbog novog Kolektivnog ugovora koji će se naći pred zaposlenima u kompaniji Serbia Zidjin Copper, reprezentativni sindikati tog preduzeća poslali su dopis najvišim državnim organima u kojem traže hitno reagovanje i pravedno rešenje za zaposlene.

U Institutu za rudarstvo i metalurgiju, nedavno su se otrovali radnici na na uzorkovanju sirovina. Zaposleni u institutu suočeni su sa nedostatkom opreme, koja je uz to i zastarela. Uzorkovanje su radili čak duplo više nego što su kapaciteti tog instituta, a desetine radnika otrovalo se olovo - oksidom.

Važno je podsetiti i da je Gradska uprava Bora podnela krivičnu prijavu protiv odgovornih u kineskoj kompaniji Ziđin 2020. godine, zbog višednevnog prekomernog zagađenja sumpor-dioksidom i drugim štetnim materijama.

Sindikati ovog puta upozoravaju na to da je Zidjin 21. decembra prošle godine jednostrano raskinuo postojeći Kolektivni ugovor i ponudio za zaposlene, kako su naveli, „ponižavajući i u pojedinim delovima nezakonit predlog teksta ugovora“.

„Ukidanjem i umanjivanjem prava iz još uvek važećeg Kolektivnog ugovora smatramo direktnim napadom na egzistenciju zaposlenih, njihovih porodica i celog regiona“, ocenjuju sindikalne organizacije.

„Zahtevamo da svojim autoritetetom i pozicijom koju imate utičete na poslodavca da poštuje zakone ove zemlje, te da stečena prava zaposlenih ne umanjuje. Ovo zahtevamo, pre svega imajući u vidu ostvarene poslovne rezultate kompanije, kao i planove za naredne godine, te prihvaćene ugovorne obaveze iz Ugovora o strateškom partnerstvu i postojećeg kolektivnog ugovora“, napominju sindikati, a prenosi N1.

Sindikati veruju da se novim ugovorom krši konvencija Međunarodne organizacije rada.

Podsećaju na to da će rekordno povećanje proizvodnje, još ambiciozniji planovi, cena bakra i ostalih proizvoda kompanije u ovoj i narednim godinama, doneti ogromne prihode kompaniji i državi Srbiji, i zaključuju da zaposleni, koji ostvaruju ovakve rezultate, moraju biti adekvatno plaćeni za svoj rad i da zbog nečije namere da uveća bogatsvo kompanije ne mogu biti oštećeni u raspodeli prihoda.

„Planovi poslodavca da umanji pojedina prava iz postojećeg Kolektivnog ugovora (ili ih izbriše), kao i obrazloženje Zidjina da su kompaniju preuzeli sa štetnim Kolektivnim ugovorom smatramo apsolutno neprihvatljivim, te pitamo državu zašto im je ‘poturila’ dokument koji nije u skladu sa zakonom“, ističu sindikati.

Sindikati zahtevaju da državni vrh hitno reaguje i posreduje u rešavanju nastalog problema i navode da će biti prinudjeni da o problemu izveste institucije nadležne za vladavinu prava u Srbiji, a da pravedno rešenje za zaposlene ostvare čak i zakonskim sredstvima u koje spada i poziv na štrajk.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR