Glas Javnosti

SPASOVDAN SLAVA GRADA BEOGRADA: Patrijarh Porfirije služi liturgiju u Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg

Politika
Autor: Glas javnosti

Patrijarh srpski Porfirije služi svetu arhijerejsku liturgiju u Vaznesenjskoj crkvi u Beogradu, povodom slave Beograda i hramovne slave.

Spasovdanska litija će početi u 18 sati u Ulici kneza Miloša kod Vaznesenjske crkve, odakle će se kretati Ulicom kralja Milana preko Trga Slavija, a zatim kroz Bulevar oslobođenja do Hrama Svetog Save.

Kada su Turci osvojili Beograd 1521. godine, svi hrišćani su proterani iz Beograda za Istanbul i na taj dugi marš išli su iza ikone Bogorodice, iza mošti carice Teofane i delića Časnog krsta. To se praktikuje i dan danas.



Litiju će predvoditi patrijarh srpski, beogradsko sveštenstvo, učenici Bogoslovije. 

"Ovo je za Beograd najvažniji dan u godini, kao i svaka slava, to je vreme kad se svi okupimo i zajednički se molimo za dobro našeg grada. 1403. godine, od kad je Despot Stefan uzeo Spasovdan za slavu, to je simbolizovalo tadašnji Beograd koji se uzdizao i početkom 15. veka postao jedna od najvećih evropskih tvrđava i bedem hrišćanstva. Sve ono što se dešavalo u istoriji Beograda, svaki put zahtevalo da se grad ponovo izdigne", objasnio je domaćin ovogodišnje slave, Goran Vesić.

Podseća da se Spasovdan nije slavio do 1862, kada je ponovo uveden kao slava. Slavio se do 1947. kada je ponovo prekinuto, a 1993. obnovljena je litija.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR