Glas Javnosti

СМЕТАЈУ ИМ ОДНОСИ СА РУСИЈОМ: Литванија блокира отварања поглавља 31, мале шансе да га Србија отвори до краја 2018.

Politika
Autor: Глас јавности / Н1 / од 31.07.2018.

Србија има мале шансе да до краја 2018. године у преговорима за приступање Европској унији отвори Поглавље 31 - спољна политика, безбедност и одбрамбена политика, пишу Вечерње новости.

Лист наводи да је Литванија против отварања Поглавља 31 због односа Србије и Русије.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је за Новости да је процедура преговора таква, да ако извештај за поглавље није усвојен до средине године, онда то поглавље тешко може да буде отворено до краја године.

"Поглавље 31 уобичајено није било превише захтевно, али како су се међународни односи закомпликовали и саме државе ЕУ морале да се усаглашавају да би постигле консензус око неких питања, донекле су измењена и очекивања појединих чланица према кандидатима", рекла је Јоксимовић.

Упитана да ли још неко осим Литваније кочи Поглавље 31, Јоксимовић је рекла да је извештај скрининга за Поглавље 31 предмет затворене расправе међу чланицама ЕУ, а да свака чланица "полази од сопствених националних интереса".

"Од земље кандидата очекује се да усклађивање са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ постигне постепено до чланства", рекла је Јоксимовић.

Координатор радних група за поглавља 30 и 31 Националног конвента о ЕУ Игор Новаковић рекао је да друге земље нису тако дуго чекале на извештај о поглављу 31 и да проценат усклађености спољне политике Србије са ЕУ, сада опада.

"То се не односи само на мере које се тичу Русије, већ и политике према несврстанима, Африци, Кини", рекао је Новаковић за Вечерње новости.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR