Glas Javnosti

SMENA LAŽNIH GRADONAČELNIKA NA SEVERU KOSOVA I METOHIJE: Počelo prikupljanje potpisa građana (VIDEO, FOTO)

Politika
Autor: Glas javnosti

U Severnoj Mitrovici i Leposaviću danas je počelo prikupljanje potpisa građana u okviru peticije za smenu gradonačelnika u tim opštinama.

Dragiša Mijačić, koordinator radne grupe Nacionalnog konventa Evropske unije za poglavlje 35, kaže 
da veruje da će organizatori prikupiti dovoljno potpisa, ali da nije siguran da neće biti daljih proceduralnih nejasnoća ili problema kako bi se proces smene odužio što je moguće više. 

Ipak, kako ocenjuje, moguće je i ubrzanje ukoliko se Kosovo nađe pod pritiskom vezanim za njegov zahtev za članstvo u Savetu Evrope.

"Dobro je da se prikupljaju potpisi i da se prikupi dovoljno i pokaže da se želi doći do smene gradonačelnika, ali verujem da taj proces neće biti toliko brz i efikasan i da će dosta faktora uticati na ceo proces. U ovom trenutku ne možemo da preciziramo nikakav rok u kom može doći do smene gradonačelnika", kaže Mijačić. 


Za podnošenje peticije, podsetimo, potrebno je da se prikupi najmanje 20 odsto potpisa od ukupnog broja upisanih birača, a potom se organizuje glasanje o smeni gradonačelnika.

Mijačić navodi da samo administrativno uputstvo za peticije za smenu gradonačelnika sa jedne strane propisuje jasne korake dok sa druge nije precizno u definisanju rokova. Napominje i da je pitanje da li je uputstvo u skladu sa kosovskim Ustavom i da u nekom trenutku može doći do opstrukcija u smislu da Ustavni sud kaže da administrativno uputstvo nije u skladu sa Ustavom.


"Verujem da će Vlada Kosova imati pritisak vezan za članstvo Kosova u Savetu Evrope i da će se kroz njega uticati da se ovi procesi ubrzaju. To je deo političke trgovine na nekom većem nivou i pitanje je same procene kosovskih institucija - da li žele brze izbore ili ne. Ako ih žele, oni su svakako vezani i za formiranje Zajednice srpskih opština i za sve obaveze koje su deo procesa dijaloga o normalizaciji. Ako je želja da se ide ka brzoj implementaciji svih obaveza, onda ćemo imati brz i efikasan proces smene gradonačelnika. A ako kosovska strana želi da odugovlači u ovom procesu, onda možemo da očekujemo da on traje dosta dugo, šest meseci ili duže, računajući od ovog momenta", kaže Mijačić.


On pojašnjava da Kosovo kao deo uslova da bi postalo član Saveta Evrope između ostalog ima i formiranje ZSO.

"Da bi došlo do njenog formiranja, mora doći do pomaka u vraćanju Srba u institucije i organizovanja novih izbora na severu Kosova, tako da su svi ti procesi međusobno povezani, a prva instanca na kojoj će se razmatrati kandidatura Kosova za prijem u SE biće u martu i aprilu. Dakle, ako bude više uslovljavanja vezano za članstvo Kosova u SE onda će se procesi vezani za peticiju i smenu gradonačelnika ubrzati", zaključuje Mijačić.


Na pitanje koliko su u ovom trenutku EU i SAD zainteresovane da dođe do smene gradonačelnika i novih izbora u četiri opštine na severu Kosova, Mijačić podseća da je EU još 3. juna prošle godine postavila Kosovu uslov da što pre dođe do organizacije izbora na severu, kao i uslov Srbima da na te izbore izađu.

"EU je jako zainteresovana za ovaj proces i nove izbore, samim tim i SAD jer oni imaju koherentnu politiku kada je u pitanju dijalog i proces normalizacije odnosa.

Otuda bih zaključio da su EU i SAD jako zainteresovane za smirivanje situacije na severu Kosova a toga nema bez organizovanja novih izbora i vraćanja srpskih gradonačelnika u četiri severne opštine, a takođe i bez povlačenja specijalnih policijskih snaga iz adminstrativnih objekata", kaže Mijačić. 


Glas javnosti/Kosovo onlajn

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR