Glas Javnosti

SKUPŠTINA: Usvojen set zakona o studentima, poljoprivredi i porodici!

Politika
Autor: Glas javnosti

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su novi Zakon o studentskom organizovanju koji je potreban kako bi se uredila ova oblast sistema visokog školstva,

Ministar prosvete Branko Ružićako u Skupštini je rekao da Zakon o studentskom organizovanju treba da omogući studentima da učestvuju u odlučivanju i da usaglasi praksu na različitim visokoškolskim ustanovama.

On je, obrazlažući zakon u Skupštini, rekao da postoje dva vida studentskih predstavničkih tela – studentske konferencije i studentski parlamenti.

Kada je reč o izmenama Zakona o visokom obrazovanju, bilo je potrebno izmeniti jedan broj odredbi, a cilj je uspostavljanje odgovarajućeg pravnog okvira da Nacionalno akreditaciono telo u potpunosti ispuni Evropske standarde i smernice za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju (ESG) u pogledu nezavisnosti u postupanju i u donošenju konačnih odluka o proveri kvaliteta u visokom obrazovanju i ponovo stekne status punopravne članice u okviru Evropske asocijacije za obezbedjenje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA), navedeno je u obrazloženju.

 

Izmenama Zakona o visokom obrazovanju propisano je da visokoškolske ustanove sa programima teologije mogu da propišu saglasnost crkve kao neophodan uslov za izbor nastavnika.
U sredu je usvojen i Zakon o utvrđivanju tržišta poljoprivrednih proizvoda, kojim bi poljoprivrednicima trebalo da bude omogućen niz pogodnosti.

Obrazlažući zakon u Skupštini Srbije ministar poljoprivrede Branislav Nedimović naveo je da će ukoliko se desi da je cena poljoprivrednih proizvoda trenutno mala, novi zakon dati mogućnost proizvodjačima za privatno skladištenje robe uz pomoć države i da se roba proda tek kad cena bude veća.

Poslanici su usvojili i izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji je podnela Vlada i koji je važan instrument populacione politike.

Ministar zadužen za brigu o porodici Ratko Dmitrović objasnio je da se izmenama posebna podrška pruža roditeljima prvog deteta, imajući u vidu povećanje troškova, a predstavio je i neke od najvažnijih izmena.

 

-Zaposlena žena koja ima bolesno dete za koje je nadležna komisija odobrila korišćenje odsustva radi posebne nege deteta, može da koristi naknadu zarade za to vreme i dodatak za pomoć i negu drugog lica za dete, i to može da traje do pete godine života, rekao je ministar, piše N1. 

On je dodao da će od 1. januara 2022. godine zaposlene žene koje ostvaruju prihode veće od tri prosečne zarade u Srbiji, moći da ostvare naknadu zarade u visini do pet prosečnih plata, a ne do tri kako je sada.

U Skupštini je danas potvrđen i Ugovor izmedju Vlade Srbije i Vlade Singapura o otklanjanju dvostrukog oporezivanja.

Glasanjem je završena šesta vanredna sednica, dok je sledeća zakazana za utorak 6. jul. 2021. godine.

(Glas javnosti) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR