Glas Javnosti

SKUPŠTINA SRBIJE BIRA NOVU VLADU: Brnabićeva poručila 'NE ODUSTAJEMO OD ZSO, čeka nas teška borba PROTIV MAFIJE'

Politika
Autor: Glas javnosti

Srbija će danas dobiti novu vladu koja će brojati 24 člana, 21 ministarstvo i dva ministra bez portfelja. Mandatarka Ana Brnabić poslanicima će izložiti ekspoze, u kojem će biti razrađeno šest ciljeva.

 Prethodno, predsednik Skupštine Ivica Dačić sazvao je za danas prvu posebnu sednicu parlamenta, sa jednom tačkom dnevnog reda – izbor Vlade i polaganje zakletve premijera i članova Vlade Srbije. Sednica je počela u 10 sati.

Brnabić je govorila i o političkim izazovima koji stoje pred novom Vladom, apostrofirajući dijalog sa Prištinom.

-Od Zajednice srpskih opština nećemo dustati – držimo našu reč. Koordiniraćemo poteze sa predsednikom Vučićem i našim narodom na Kosovu-, rekla je Brnabić.

Prethodno, mandatarka je govorila o prioritetima u zdravstvu: izgradnji klinike Tiršova 2, rastu plata, digitalizaciji zdravstva – jedinstvenom elektronskom zdravstvenom kartonu za sve građane.

Šest ključnih ciljeva

Mandatarka Brnabić naglasila je u ekspozeo da će nova vlada imati šest ključnih ciljeva - borba protiv virusa COVID-19 i jačanje našeg zdravstva, očuvanje vitalnih interesa srpskog naroda na Кosovu i Metohiji, borba protiv organizovanog kriminala i sveobuhvatni rat protiv mafije, očuvanje nezavisnosti i samostalnog odlučivanja Srbije, vladavina prava i ubrzanje reformi na našem evropskom putu dalje ekonomsko jačanje Srbije.

Jedina opozicija, i to manjinska!

Šaip Kamberi predstavnik Ujedinjene Doline i SAD- Sandžaka prvi se obratio kao govornik najmanje grupe u skupštini, jedine opozicione.

-Jedinu opoziciju u ovom parlamentu čine poslanici Ujedinjene doline i SAD- Sandžaka, ko bi mogao pomisliti da će jednoga dana opoziciju u Srbiji činiti samo Albanci preševske doline i Bošnjaci iz Sandžaka, 6 od ukupno 250 poslanika, baš tužno za demokratiju. Ovakav parlament nije mogao da proizvede ni Slobodan Milošević. Ali eto gospodin Vučić i gospodin Dačić pokazali su se efikasniji od svojih idealpolitičkih očeva.U Minsku opozicije bar ima na ulicama.- započeo je poslanik.

-U kakvo ste političko, socijalno, ekonomsko stanje doveli Srbiju, takozvane patriote? Srbiju Danila Kiša, Bogdana Bogdanovića.. verovatno se i oni prevrću u grobu. Ali i ova autokratija ima svoj vek trajanja. Dovoljno je gledati sliku predsednika Vučića u Ovalnoj sobi da bi se shvatila realnost.-

-Jučerašnji piromani su transformisani u današnje vatrogasce, obučeni odelom demokratskim reformatorima.-

-Ljudi su bežali zbog ratova, a danas se beži zbog autoritarizma, jadno je bilo juče, jadno je i danas, aliu neka- važno je da Srbija ima svog gospodara od koga zavisi sudbina svakoga od nas i sudbina ove vlade- koja je proglašena privremenom i pre nego što je izabrana.-

Predlaganje članova Vlade Republike Srbije

Za članove buduće Vlade Republike Srbije predlažem:

- Branka Ružića, za prvog potpredsednika Vlade i ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

- Branislava Nedimovića, za potpredsednika Vlade i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

- Prof. dr Zoranu Mihajlović, za potpredsednicu Vlade i ministarku rudarstva i energetike

- Nebojšu Stefanovića, za potpredsednika Vlade i ministra odbrane

- Maju Gojković, za potpredsednicu Vlade i ministarku kulture i informisanja - Sinišu Malog, za ministra finansija

- Anđelku Atanasković, za ministarku privrede

- Irenu Vujović, za ministarku za zaštitu životne sredine

- Tomislava Momirovića, za ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

- Tatjanu Matić, za ministarku trgovine, turizma i telekomunikacije

- Maju Popović, za ministarku pravde

-Mariju Obradović, za ministarku za državnu upravu i lokalnu samoupravu

-Gordanu Čomić, za ministarku za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog

-Aleksandra Vulina za ministra unutrašnjih poslova

 -Nikolu Selakovića, za ministra spoljnih poslova

-Jadranku Joksimović, za ministarku za evropske integracije

-Dr Zlatibora Lončara, za ministra zdravlja

-Prof. dr Dariju Кisić Tepavčević, za ministarku za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

-Radimora Ratka Dmitrovića, za ministra za brigu o porodici i demografiju

-Vanju Udovičića, za ministra omladine i sporta

-Milana Кrkobabića, za ministra za brigu o selu

-Nenada Popovića, za ministra bez portfelja -Novicu Tončeva, za ministra bez portfelja.

Od svih članova Vlade očekujem da svakodnevno budu potpuno posvećeni ostvarivanju ciljeva koje zajedno postavljamo danas. Nema veće časti od toga da služite svojoj zemlji i svojim građanima i upravo tako očekujem od svih nas da se ponašamo svakoga dana. Tražim da se borimo, da se ne mirimo sa trenutnim stanjem, nego da uvek pokušavamo da postignemo više. Ne zaboravite da smo odgovorni Narodnoj Skupštini i svim građanima Republike Srbije i da su jedino oni ti za koje radimo. Izazovna vremena su pred nama, ali 2025. godine Srbija mora biti zemlja u kojoj su prosečne plate 900 evra, a prosečne penzije iznad 400 evra; zemlja u kojoj je nezaposlenost na nivou evrozone, zemlja modernog obrazovanja i infrastrukture, dobro povezana, lider u naprednim tehnologijama i digitalizaciji; zemlja perspektive i zemlja pobednik u svakom smislu, a za to svako od nas mora da da sve od sebe svaki dan. Za naš narod i za našu Srbiju. Živela Srbija -  završila je premijerka izlaganje ekspozea.

- Buduća Vlada Srbije, ukoliko dobijemo vašu podršku imaće 21 resor i 2 ministra bez portfelja. Ponosna sam na činjenicu da imamo 6 potpuno novih ministara i čak 11 žena koje će one voditi neke od najkompleksnijih resora u Vladi. Ja sa ovog mesta pozivam privredu i sve druge čionioce u društvu da prate primer koji danas dajemo i kao Vlada, ali i vi kao Skupština koja u ovom trenutku ima skoro 40odsto žena u poslaničkim klupama. Ove promene u novoj Vladi govore o tome da smo pažljivo slušali šta su nam građani poručili na izborima. Razumeli smo da moramo još energičnije da radimo, da su nam potrebna nova znanja i entuzijazam.- rekla je Ana Brnabić

 Nastavljanje ekonomskog jačanja Srbije

- Pored ovih konkretnih projekata, moramo da nastavimo da menjamo stvari u našoj zemlji kako bismo nastavili dalje ekonomsko jačanje Srbije. Moramo da povećamo ukupnu produktivnost naših firmi koja je trenutno relativno niska u poređenju sa prosekom u EU. Produktivnost firmi u Srbije raste za 1,1% godišnje, a da bi se povećao rast BDP-a za 1 procentni poen, trenutni rast produktivnosti trebao bi da se duplira. Prethodna Vlada je pri kraju mandata usvojila 3 strategije koje nam trasiraju pravac za dalji rad: Strategiju industrijske politike do 2030., Strategiju pametne specijalizacije do 2027., i Strategiju razvoja veštačke inteligencije do 2025. godine. Sve identifikuju slične probleme i predlažu aktivnosti koje bi adresirale te probleme, to su: osnaživanje ljudskih kapaciteta; inovacije u cilju stvaranja dodate vrednosti i podizanja produktivnosti; i stimulacija preduzetništva i startap ekosistema. U smislu osnaživanja ljudskih kapaciteta, jedan od ključnih prioriteta Vlade Srbije ostaće obrazovanje. Od aprila sledeće godine, Srbija će po prvi put imati Jedinstveni informacioni sistem prosvete. Po prvi put ćemo imati jasan pregled našeg celokupnog obrazovnog sistema koji će nam omogućiti da donosimo informisane odluke o strateškim ulaganjima kako bi adekvatno odgovorili na potrebe našeg društva i ekonomije. Tačno ćemo znati koliko smo kao država uložili novca u formalno obrazovanje svakog našeg građanina i kako da poboljšamo efekte tih ulaganja - rekla je premijerka u obraćanju pred poslanicima.

Reforma preduzeća

Mandatarka je govorila i o razvoju turizma (prekinutom pandemijom korona virusa), kulturi (bez kojeg nema napretka, kako je rekla) i ekologiji, kojoj je posvetila zanačajno vreme, govoreći o prečišćavanju otpadnih voda i o problemu 3.500 smetlišta rasutih po teritoriji Srbije.  Mandatarka je govorila i o eksploataciji litijuma i pokretanju proizvodnje električnih baterija i hibridnih automobila. Efikasna i odgovorna državna uprava i njena digitalizacija, kao i reforma javnih preduzeća, bili su takođe jedan od fokusa ekspozea.

Poljoprivreda.

- Važnost poljoprivrede i samoodrživosti više nego ikada se pokazala tokom kovid krize kada je Srbija bila jedna od retkih zemalja na svetu koja ni u jednom trenutku nije imala nestašice hrane i osnovnih životnih namirnica. Upravo suprotno, uprkos krizi, bili smo u prilici da izvozimo naše sirovine i proizvode. Tokom mandata prethodne Vlade, ulaganja u poljoprivredu su bila sistemska i strateška, usmerena na to da naša poljoprivreda postane otpornija na klimatske promene, efikasnija, produktivnija i održivija.

Kultura 

- U narednom mandatu bavićemo se obrazovanjem mladih talenata u umetnosti i kreativnim delatnostima uopšte. Radimo na izgradnji novih zgrada i proširenju kapaciteta umetničkih fakulteta,Fakulteta likovnih umetnosti, Fakulteta primenjenih umetnosti i Fakulteta muzičkih umetnosti. Radićemo i na unapređenju stručnih umetničkih srednjih škola i jačanju umetničkog gimnazijskog obrazovanja.- dodala je ministarka.

Formiran novi resor

-Doneli smo odluku da se u okviru Vlade Republike Srbije formira novi resor – Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, koje će, između ostalog, raditi na unapređenju dijaloga i saradnje sa organizacijama civilnog društva. Jedan od prvih zadataka ovog ministarstva biće da postavi osnovu za dalji rad na Strategiji za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva kao sveobuhvatnog dokumenta kojim ćemo zajedno sa civilnim društvom odrediti pravce naše dalje saradnje.- kazala je mandatarka.

-Vlada Srbije radiće na jačanju demokratskog društva u kojem svi građani uživaju jednaka prava, imaju jednake mogućnosti za ostvarivanje svojih potencijala i ravnopravno učešće u svim aspektima društvenog, kulturnog, političkog i ekonomskog života. U skladu sa tim, visoko mesto među prioritetima buduće Vlade biće inkluzivno društvo – društvo u kome se razlika poštuje i ceni, i u kojem se aktivno bori protiv diskriminacije i predrasuda u politikama i u praksi, društvo koje pruža jednake šanse za sve svoje građane.- dodala je Brnabić.

Foto: Youtube/Printscreen

 

Ekonomija u fokusu

Pad nezaposlenosti, ekonomski rast, rast prosečnih zarada, poboljšanje kreditnog rejtinga – to su fokusi prvog dela izlaganja ekspozea mandatarke Brnabić.

-Iako je došlo do povećanja javnog duga, zbog krize uzrokovane korona virusom, ponosna sam što smo uspeli da održimo nizak nivo javnog duga-, rekla je ona.

Foto: Youtube/Printscreen

Pred nama je ozbiljna i teška borba protiv organizovanog kriminala

- Pored ova dva ozbiljna izazova, pred nama je ozbiljna i teška borba protiv organizovanog kriminala, mafije, koja je pomislila da je jača od države i da može da upravlja ovom državom. Naš posao je da pokažemo da je država uvek jača, da sa institucijama nema igranja, da se nikakve veze između predstavnika institucija i kriminalaca neće tolerisati i da od njih niko neće biti zaštićen. U ovoj borbi, i sada se prevashodno obraćam našim bezbednosnim službama, moramo se posebno baviti bezbednošću predsednika Aleksandra Vučića koji je objavio i pokrenuo rat protiv ove mafije. Svedočimo svaki dan najmonstruoznijim i najbezobzirnijim napadima na njega i njegovu porodicu samo i isključivo sa jednim ciljem: da ga dehumanizuju i kriminalizuju do te mere da svaki napad na njega, verbalni ili fizički, postane očekivan i razumljiv.  Finansijska moć onih koji ovo rade je ogromna. Naša energija da se ovome suprotstavimo mora biti veća. Ovo ću i lično shvatiti kao jedan od mojih zadataka i boriću se za istinu, svakodnevno i neumorno, protiv svih laži koje plasiraju protiv predsednika i njegove porodice. Za pobedu nad organizovanim kriminalom biće potrebno učešće svih grana vlasti, a pre svega pravosuđa. Pružićemo punu zaštitu svima koji su uključeni u borbu protiv organizovanog kriminala, svaki policijski i finansijski inspektor, tužilac, sudija, novinar ili državni funkcioner koji bude na meti kriminalnih bandi biće pod zaštitom. Svaki građanin koji pomaže u borbi protiv kriminala biće zaštićen. Dve su ključne tačke na kojima ćemo zadati odlučujući udarac organizovanom kriminalu: presecanje njihovih izvora finansiranja i razbijanje njihove mreže uticaja u državnim organima, politici i medijima - naglasila je Brnabićeva u obraćanju pred poslanicima u Skupštini Srbije.

Moramo zaštiti predsednika Vučića

-Obraćam se bezbednosnim službama – moramo se baviti bezbednošću predsednika Vučića, koji je pokrenuo rat protiv mafije. Ali svaki dan sveodočimo najmonstruoznijm napadima na predsednika, sa ciljem da ga dehumanizuju, i do te mere da svaki napad bude očekivan i normalan i razumljiv. Finansijska moć onih koji ovo rade je ogromna, zato naša energija mora biti mnogo veća. Ovo ću i lično shvatiti kao svoj zadatak, borba protiv svih laži koje plasiraju protiv njega i njegove porodice-, rekla je mandatarka,

 

 

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR